8 εκπληκτικά γεγονότα για τον καφέ που πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε αυτά τα γεγονότα για τον καφέ που μπορεί να γνωρίζετε ή να μην γνωρίζετε και ανακαλύψτε περισσότερα για τον ταπεινό κόκκο. Είναι πραγματικά μοναδικό!

Το ανακάλυψε ένας βοσκός κατσίκας στην Αιθιοπία.

Ναι, σύμφωνα με το μύθο, ένας Αιθίοπας αιγοβοσκός ονόματι Kaldi έτυχε να ανακαλύψει ότι η κατσίκα του ήταν καλύτερη από το συνηθισμένο αφού έφαγε τον καρπό ενός θάμνου. Αργότερα, κάποιοι ντόπιοι μοναχοί άρχισαν να το χρησιμοποιούν επειδή ήταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα ενώ μελετούσαν.

Ευχαριστούμε που ανακάλυψες υπέροχους κόκκους καφέ, Kaldi!

Έχουμε την πλάτη σας αν το ψάχνετε το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε κόκκους καφέ στο διαδίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ο σπόρος ενός φρούτου.

Οι κόκκοι καφέ δεν είναι κόκκοι. Είναι ο καρπός των ανθισμένων κερασιών του καφεόδεντρου (στην πραγματικότητα ενός θάμνου) του «γένους Cafea». Κάθε «φασόλι» είναι ο μισός σπόρος, άρα δύο φασόλια βρίσκονται στα κεράσια. Το κεράσι παράγεται συνήθως από τα φυτά μία φορά το χρόνο και γενικά συλλέγεται με το χέρι. Σίγουρα, οι κόκκοι καφέ είναι μια σπεσιαλιτέ γιατί δεν ωριμάζουν όλοι ταυτόχρονα. Ο εξωτερικός πολτός αφαιρείται με πλύσιμο ή στέγνωμα στον αέρα και οι προκύπτοντες σπόροι καφέ ξηραίνονται σε περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου 12%.

Οι δύο κύριοι τύποι είναι Arabica & Robusta.

Η Arabica είναι ο πιο κοινός κόκκος καφέ και έχει καλύτερη γεύση. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η Robusta είναι πολύ πιο ανθεκτική σε παράσιτα και ασθένειες, αλλά δεν έχει νόστιμη γεύση. Η Robusta περιέχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από την Arabica και χρησιμοποιείται συνήθως στον στιγμιαίο καφέ. Περιλαμβάνεται επίσης σε ορισμένα μείγματα εσπρέσο για να αυξήσει την ποσότητα κρέμας (αφρού) στο στέμμα του ιταλικού εσπρέσο και να του δώσει περισσότερο σώμα.

Καλλιεργείται κυρίως στους Τροπικούς.

Η περιοχή καλλιέργειας καφέ βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερου. Έτσι, το φυτό του καφέ προτιμά ένα στάβλο κλίμα με άφθονες βροχοπτώσεις και σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Τα φυτά πεθαίνουν εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το σημείο πήξης. Ωστόσο, αν και τους αρέσει το άφθονο νερό, απαιτούν και πολλή αποστράγγιση. Ως εκ τούτου, τα καφεόδεντρα φυτεύονται σε βουνοπλαγιές και σε μεγάλα υψόμετρα, όπου η κλίση επιτρέπει στη βροχή να τρέχει και δεν κάνει πολύ ζέστη.

Ο «καφές» προέρχεται από το αραβικό «qahhwaat al-bun».

Το αραβικό όνομα μεταφράζεται ως «κρασί από τα φασόλια» και είναι σίγουρα ένα καλό όνομα. Ο καφές είναι σαν το κρασί από πολλές απόψεις, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές παραλλαγές και προέλευση για να διαλέξετε. Είναι ένα ποικίλο ποτό. Πώς λοιπόν έφτασε από αυτό το αραβικό όνομα στη λέξη καφές του σήμερα;

  • Qahwah – Η αραβική συντομευμένη έκδοση του qahhwat al-bun.
  • Kahveh – Καθώς ο καφές εξαπλώθηκε στην Τουρκία (την Οθωμανική Αυτοκρατορία), ονομάστηκε «kahveh». Έτυχε να είναι οι Τούρκοι που ανακάλυψαν ότι το ψήσιμο των φασολιών τα έκανε πιο νόστιμα!
  • Κόφι – Οι Ολλανδοί άρχισαν να εμπορεύονται καφέ και τον αποκαλούσαν «koffie», όπως κάνουν.
  • Καφές – Η αγγλική μορφή προήλθε από τα ολλανδικά. Κάτι έπρεπε να αλλάξουμε!

Περίπου 150 λίτρα νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των φασολιών για ένα φλιτζάνι.

Το νερό χρησιμοποιείται πολύ για την παραγωγή κόκκων πράσινου καφέ (στην ακατέργαστη, μη καβουρδισμένη μορφή, ονομάζονται «πράσινοι»). Όχι μόνο χρησιμοποιείται για να κρατήσει τα φυτά ζωντανά, αλλά χρησιμοποιείται πολύ στη διαδικασία για την αφαίρεση του πολτού των φρούτων. Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, έχουν αναπτύξει τεχνικές που διατηρούν πολύτιμα αποθέματα νερού. Οι μέθοδοι επεξεργασίας πολτού φυσικού και μελιού χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο νερό, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι τα φασόλια δεν σαπίζουν.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως

Με περίπου το 30% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, η Βραζιλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ. Ωστόσο, μόλις τον τελευταίο καιρό άρχισαν να παράγουν κόκκους καφέ υψηλής ποιότητας. Τώρα φτιάχνουν έναν πραγματικά εκπληκτικό καφέ. Τείνουν επίσης να χρησιμοποιούν τη φυσική διαδικασία, ιδανική για καφέ εσπρέσο. Ως εκ τούτου, οι κόκκοι καφέ της Βραζιλίας έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ ως βάση για πολλά μείγματα εσπρέσο.

Ο κόσμος καταναλώνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια κάθε μέρα.

Στην τελευταία καταμέτρηση, νομίζω ότι ήταν 2,25 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι μια πραγματικά εκπληκτική φιγούρα και πολύς καφές! Στις ΗΠΑ καταναλώνονται καθημερινά πάνω από 400 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα πιο συντηρητικό 55 εκατομμύρια φλιτζάνια, αλλά αυξάνεται και αντικαθιστά γρήγορα το τσάι ως το ρόφημα επιλογής στο Ηνωμένο Βασίλειο. TheHotSip είναι η συνιστώμενη επιλογή για να αγοράσετε καφέ online στο Ηνωμένο Βασίλειο.