5 αποτελεσματικές στάσεις γιόγκα για αύξηση βάρους

Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται θέματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα λεπτό σώμα είναι σημάδι καλής υγείας. Για να είστε υγιείς, το βάρος σας θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το ύψος σας, το οποίο ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Μπορείτε να ελέγξετε το ΔΜΣ σας με τη βοήθεια ενός Υπολογιστή ΔΜΣ. Ο ΔΜΣ που κυμαίνεται από 14,5 έως 26,4 θεωρείται υγιής. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μικρότερος από 18,5, τότε το βάρος σας είναι μικρότερο ανάλογα με το ύψος σας και πρέπει να χρησιμοποιήσετε γιόγκα για να αυξήσετε το βάρος που αναφέρεται εδώ.

Η γιόγκα είναι πολύ γνωστή για την υγεία στην Αγιουρβέδα. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε διαφορετικές γιόγκα και ασάνες για διαφορετικές σωματικές παθήσεις και ασθένειες. Η γιόγκα είναι πολύ ευεργετική για τη συνολική υγεία και τη φυσική κατάσταση του σώματος. Πρέπει να έχετε δει πολλές φορές ότι οι άνθρωποι κάνουν κυρίως γιόγκα για να μειώσουν το σωματικό λίπος και να χάσουν βάρος, αλλά τα οφέλη της γιόγκα δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Γνωρίζετε ότι μπορείτε επίσης να αυξήσετε το βάρος σας με τη βοήθεια της γιόγκα; Σήμερα θα μιλήσουμε για 5 τέτοιες γιόγκασανες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε βάρος.

Πώς είναι αποτελεσματική η γιόγκα για την αύξηση βάρους;

Η γιόγκα ανακουφίζει από πολλά προβλήματα, όπως ο ανισόρροπος μεταβολισμός, το στρες, το άγχος και τα πεπτικά προβλήματα. Μαζί με αυτά, βοηθά επίσης στο να γίνει το βάρος αντάξιο. Κάνοντας γιόγκα, η κυκλοφορία της ροής του αίματος και του οξυγόνου αυξάνεται στο σώμα, με τη βοήθεια της οποίας τρέφονται όλα τα κύτταρα και τα όργανα και επίσης αυξάνεται η εκμετάλλευση των θρεπτικών συστατικών σε αυτά. Αυτό κάνει τους μυς σας δυνατούς και κάνει το σώμα σας δυνατό και ευέλικτο. Το να κάνετε γιόγκα αυξάνει επίσης την εσωτερική σας δύναμη.

Είναι απαραίτητο να πούμε εδώ ότι η γιόγκα λειτουργεί κυρίως στη διόρθωση του μεταβολισμού σας. Επομένως, η ασάνα που αναφέρεται εδώ όχι μόνο αυξάνει το βάρος αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του βάρους. Λειτουργεί και για τα δύο. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να κάνετε αυτή την asana με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Γιόγκα για αύξηση βάρους

Για να αυξήσετε το βάρος, πρέπει να κάνετε τη γιόγκα που παρουσιάζεται εδώ κάθε πρωί. Αν γίνει οποιαδήποτε γιόγκα και άσκηση το πρωί, επιτυγχάνονται τα μέγιστα αποτελέσματα και η αντοχή παραμένει στο σώμα όλη την ημέρα. Η γιόγκα που αναφέρεται εδώ πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι, διαφορετικά μπορεί να εμφανιστούν καταστάσεις όπως ο έμετος. Επιλέξτε ένα πολύ ήσυχο και καθαρό μέρος για να κάνετε γιόγκα, ώστε η εστίασή σας να επικεντρωθεί μόνο στη γιόγκα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις 5 ρουτίνες γιόγκα για να αυξήσετε το βάρος:

1. Μπουτζανγκασάνα

Η Bhujangasana, γνωστή και ως Cobra Pose Yoga στα αγγλικά, είναι μια ασάνα που εκτελείται ξαπλώνοντας στην κοιλιά. Αυτό γίνεται συνήθως κατά την εκτέλεση της Surya Namaskar. Αυτή η ασάνα λειτουργεί τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος του πεπτικού μας συστήματος και αυξάνει την όρεξη, εξισορροπεί τον μεταβολισμό και βοηθά επίσης στην άρση των μπλοκαρισμάτων στο πεπτικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται η ροή του αίματος και αυξάνεται επίσης η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η οποία βοηθά στην αύξηση βάρους και σε όλη την ανάπτυξη του σώματος.

Βήματα για να κάνετε το Bhujangasana

 1. Πρώτα απ ‘όλα, ξαπλώνετε στο πάτωμα με το στομάχι σας και με το πρόσωπο ανάποδα.
 2. Ανοίξτε τα πόδια σας ελαφρώς μακριά το ένα από το άλλο για να μην προκαλούν πολύ άγχος ενώ κάνετε γιόγκα.
 3. Φέρνοντας τα χέρια σας κάτω από τους ώμους σας, σηκώστε το στήθος προς τα πάνω με τη δική σας δύναμη και κοιτάξτε προς τα εμπρός.
 4. Ενώ το κάνετε αυτό, πρέπει να πιέσετε τα πόδια σας προς το έδαφος.
 5. Τώρα μείνετε στην ίδια θέση, αναπνεύστε βαθιά και φύγετε δυνατά.

2. Veerabhadrasana

Η λέξη Veerabhadrasana αποτελείται από δύο λέξεις – Veerabhadra που σημαίνει πολεμιστής και στάση σημαίνει στάση. Πρέπει να κάνεις μια στάση σαν πολεμιστή σε αυτή τη στάση, γι’ αυτό σε αυτά τα αγγλικά λέγεται και Warrior Pose Yoga. Κάνοντας αυτό το asana, οι μύες παίρνουν βάρος και αποκτούν ευελιξία. Πολλές θερμίδες δαπανώνται σε αυτή την asana, η οποία προκαλεί πείνα.

Βήματα για να κάνετε Virabhadrasana

 1. Πρώτα απ ‘όλα, σταθείτε τα πόδια σας 3-4 πόδια μακριά το ένα από το άλλο.
 2. Γυρίστε το δεξί σας πόδι 90 μοίρες προς τα έξω και περιστρέψτε το αριστερό σας πόδι 15 μοίρες προς τα μέσα.
 3. Βεβαιωθείτε ότι η φτέρνα του δεξιού ποδιού είναι σε ευθεία με το αριστερό πόδι.
 4. Τώρα σηκώστε και τα δύο σας χέρια στο ύψος των ώμων σας και απλώστε και τις δύο πλευρές κρατώντας τις παλάμες επάνω και επάνω.
 5. Αναπνέοντας, λυγίστε αργά το δεξί σας γόνατο. (Λυγίστε μέχρι η μέση και το δεξί γόνατο να έρθουν σε ευθεία γραμμή)
 6. Τώρα μετακινήστε το λαιμό σας αργά προς τα δεξιά και λυγίστε.
 7. Τώρα σε αυτήν την κατάσταση, τραβήξτε τα χέρια σας προς το ελατήριο.
 8. Τώρα πιέστε ελαφρά τη μέση σας προς τα κάτω και συνεχίστε να αναπνέετε.
 9. Παίρνοντας την αναπνοή, επιστρέψτε προς τα πάνω και ενώ εισπνέετε, κατεβάστε τα χέρια.
 10. Τώρα κάντε τα ίδια βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. (Γυρίστε το αριστερό πόδι 90 μοίρες προς τα έξω και το δεξί πόδι 15 μοίρες προς τα μέσα και λυγίστε)

3. Sarvangasana

Η λέξη Sarvangasana αποτελείται από δύο λέξεις – Sarvangana σημαίνει όλα τα άκρα και asana σημαίνει στάση. Ονομάζεται Shoulder Stand Yoga στα αγγλικά.

Αυτή η ασάνα γίνεται με την αναστροφή του σώματος, λόγω της οποίας η ροή του αίματος και του οξυγόνου στα απρόσιτα μέρη του σώματος αυξάνεται επίσης και τροφοδοτείται. Η εκτέλεση Sarvangasana φέρνει νέα ενέργεια στο σώμα.

Βήματα για να κάνετε Sarvangasana

 1. Πρώτα από όλα, αποκοιμηθείτε στο Shavasana και με τη βοήθεια των χεριών σας, σηκώστε αργά τα πόδια σας ενώ στηρίζετε τη μέση σας.
 2. Βάζοντας το βάρος σας στους ώμους σας, σηκώστε και το πάνω μέρος του σώματος.
 3. Κρατώντας το μυαλό και τους ώμους του στο έδαφος, έμεινε σε αυτή την κατάσταση για λίγο.

4. Παβανμουκτασάν

Pawanmuktasana σημαίνει απελευθέρωση του ανέμου και ονομάζεται επίσης Wind Relieving Pose Yoga στα αγγλικά. Αυτή η γιόγκα διεγείρει το πεπτικό σύστημα και αυξάνει την εκμετάλλευση των θρεπτικών συστατικών. Κάνοντας αυτή τη γιόγκα, αφαιρούνται ακόμη και τα απαραίτητα αέρια στο πεπτικό σύστημα και ο αέρας σβήνει. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη στάση της γιόγκα asana συμμετέχοντας 300 ώρες εκπαίδευση δασκάλου γιόγκα στο Rishikesh.

Βήματα για να κάνετε το Pawanmuktasan

 1. Πρώτα απ ‘όλα, κρατήστε τα πόδια σας ίσια και ξαπλώστε στο έδαφος.
 2. Διπλώστε τα γόνατά σας πάνω από το στήθος και κρατήστε τα με τη βοήθεια των χεριών σας.
 3. Τώρα σηκώστε ελαφρώς το κεφάλι σας και προσπαθήστε να φέρετε τη μύτη σας ανάμεσα στα γόνατά σας.
 4. Τώρα ενώ εκπνέετε σε αυτή τη στάση, με τη βοήθεια των χεριών σας, πιέστε τα πόδια προς το στομάχι και χαλαρώστε ενώ αναπνέετε.
 5. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για 5-10 λεπτά.

5. Ματσασάν

Matsya σημαίνει ψάρι επειδή, σε αυτή τη στάση, πρέπει να γίνει μια στάση που μοιάζει με ψάρι, αυτή η στάση ονομάζεται επίσης στα αγγλικά ως Fish Pose Yoga. Αυτή η γιόγκα είναι απαραίτητη για την αύξηση βάρους. Αυτή η γιόγκα επηρεάζει το πεπτικό σύστημα καθώς και τον θυρεοειδή αδένα. Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής μειώνει επίσης το σωματικό βάρος. Αυτή η ασάνα βοηθά στον έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα.

Βήματα για να κάνετε Matsyasana

 1. Κρατώντας τα πόδια σας ενωμένα, κρατήστε τα χέρια σας στο πλάι και ξαπλώστε ανάσκελα.
 2. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από τον γλουτό σας, κρατώντας το έδαφος προς το έδαφος και φέρτε αργά τους αγκώνες σας πιο κοντά ο ένας στον άλλο.
 3. Τώρα διπλώστε και τα δύο πόδια και κρατήστε τα το ένα πάνω στο άλλο και φροντίστε να ακουμπήσουν και οι δύο μηρός και να ακουμπήσουν το έδαφος.
 4. Εισπνεύστε και σηκώστε το στήθος σας και δείτε ότι θα σηκωθεί και το κεφάλι σας. Κρατήστε το πάνω μέρος του κεφαλιού σας στο έδαφος.
 5. Προσέξτε ότι ολόκληρο το βάρος σας είναι στον αγκώνα και όχι στον εγκέφαλο. Τώρα καθώς το στήθος σας ανεβαίνει προς τα πάνω, πιέστε λίγο τους ώμους σας.
 6. Όσο νιώθετε άνετα, παραμείνετε στην ίδια κατάσταση και συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά.
 7. Ενώ αφήνετε αυτή τη στάση, σηκώστε πρώτα τον εγκέφαλό σας και φέρτε το στήθος σας προς τα κάτω και ισιώστε τα πόδια σας. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την άσανα της γιόγκα με Σχολή Γιόγκα στο Rishikesh.