Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τεστ καπνού

Υπάρχει μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού. Είτε πρόκειται για εφαρμογές για κινητά είτε για οποιοδήποτε άλλο προϊόν λογισμικού, πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρές διαδικασίες δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι όλες οι λειτουργίες των προϊόντων λογισμικού ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις και λειτουργούν αποτελεσματικά.

Υπάρχουν διάφορα στάδια που εμπλέκονται στον κύκλο δοκιμών μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Η δοκιμή καπνού είναι μέρος των πρώιμων σταδίων που προσδιορίζουν την ομαλή λειτουργία των κύριων ή σημαντικών λειτουργιών ενός προϊόντος λογισμικού.

Ο έλεγχος καπνού εκτελείται από δοκιμαστές σε μια ομάδα ανάπτυξης λογισμικού ή ομάδα QA σε μια έκδοση λογισμικού ή ένα προϊόν προτού χρησιμοποιηθεί για εκτεταμένες δοκιμές σε εταιρεία δοκιμών λογισμικού.

Σε αυτό το ιστολόγιο, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι περιλαμβάνει τη δοκιμή καπνού και γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού.

Τι είναι το Smoke Testing;

Η δοκιμή καπνού είναι ένα μέρος της διαδικασίας δοκιμής λογισμικού που διασφαλίζει ότι η κατασκευή είναι σταθερή. Είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να αναγνωριστεί ως πράσινο σήμα για την ομάδα QA. Αυτό που αποτελεί τη σουίτα δοκιμών καπνού είναι τα λίγα σετ δοκιμών για κρίσιμες λειτουργίες της κατασκευής.

Η δοκιμή καπνού πήρε το όνομά της από το σύστημα επισκευής υλικού στο οποίο ο καπνός χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ελαττωμάτων στους αγωγούς. Η δοκιμή καπνού που εκτελείται στην ανάπτυξη λογισμικού αποφέρει ταχύτερα αποτελέσματα και εντοπίζει τα προβλήματα με τις κύριες λειτουργίες.

Επιστρέφει το προϊόν στην ομάδα ανάπτυξης για τροποποιήσεις χωρίς να χάνει χρόνο για να το προωθήσει για εκτεταμένες δοκιμές.

Για τη διενέργεια δοκιμής καπνού χρησιμοποιούνται είτε εργαλεία αυτοματισμού ελέγχου είτε μπορεί να γίνει χειροκίνητα. Τα τεστ καπνού μπορεί να είναι των εξής δύο τύπων:

  • Λειτουργική δοκιμή
  • Δοκιμή μονάδας

Με την άσκηση λειτουργικών δοκιμών, η ομάδα QA τροφοδοτεί διάφορες εισόδους που είναι σεναριακές σειρές προγραμμάτων και δοκιμάζουν το build. Στην περίπτωση δοκιμής μονάδας, μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο κώδικα που να λειτουργεί ως δοκιμή χωρίς να παρεμβαίνει στον πραγματικό κώδικα.

Η δοκιμή καπνού μπορεί να ονομαστεί ως δοκιμή μίνι παλινδρόμησης. Ο εξέχων ρόλος του είναι η σημαντική ελαχιστοποίηση του χρόνου και των πόρων κατά τη διεξαγωγή των πραγματικών δοκιμών από την ομάδα QA.

Ο έλεγχος καπνού μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο από προγραμματιστές όσο και από δοκιμαστές. Εκτελείται σε μια έκδοση που περιλαμβάνει αρχεία δεδομένων, βιβλιοθήκες, μηχανικά εξαρτήματα και άλλες ενότητες.

Η δοκιμή καπνού είναι επίσης γνωστή ως δοκιμή εμπιστοσύνης ή δοκιμή επαλήθευσης κατασκευής (BVT).

Για να γίνει κατανοητή η έννοια με πρωταρχικό τρόπο, η δοκιμή καπνού εξετάζει απλά πράγματα όπως εάν ένας χρήστης μπορεί να συνδεθεί με επιτυχία εάν ένα προϊόν προστεθεί στο καλάθι αμέσως μόλις κάνει κλικ ο χρήστης, εάν οι πύλες πληρωμής έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, είναι η σύνδεση και λειτουργούν οι διαδικασίες αποσύνδεσης; και τα λοιπά.

Πότε γίνεται η δοκιμή καπνού;

Η δοκιμή καπνού είναι για να επιβεβαιωθεί ότι το λογισμικό που αναπτύχθηκε τώρα διαβάζει για το στάδιο της δοκιμής. Και, επίσης, ότι όλες οι κρίσιμες ή σημαντικές λειτουργίες είναι στη θέση τους. Εντοπίζει γρήγορα τυχόν σφάλματα στα αρχικά στάδια της κατασκευής.

Έτσι, κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή, προστίθεται ή ενσωματώνεται νέα λειτουργικότητα στην υπάρχουσα κατασκευή, πραγματοποιείται δοκιμή καπνού. Είναι επίσης κοινή και καλή πρακτική μεταξύ των προγραμματιστών να διεξάγουν τεστ καπνού αμέσως μόλις δημιουργηθεί το MVP.

Προχωράμε τώρα στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων της δοκιμής καπνού.

Ο κύκλος της δοκιμής καπνού

Οποιαδήποτε κατασκευή λογισμικού υποβάλλεται στα ακόλουθα βήματα στον κύκλο για τη δοκιμή καπνού

Βήμα 1: Η ανάπτυξη κώδικα λογισμικού πραγματοποιείται για ένα χαρακτηριστικό, λειτουργικότητα ή ένα πλήρες προϊόν.

Βήμα 2: Αυτή η νέα έκδοση μεταβιβάζεται στην ομάδα QA που δίνει προτεραιότητα σε περιπτώσεις δοκιμών σύμφωνα με το προϊόν στο χέρι.

Βήμα 3: Οι δοκιμές εκτελούνται και γίνεται δοκιμή καπνού.

Βήμα 4:

Περίπτωση 1: Εάν η κατασκευή αποτύχει, επιστρέφεται στην ομάδα ανάπτυξης όπου πρόκειται να διορθωθούν τα εντοπισμένα σφάλματα

Περίπτωση 2: Εάν η κατασκευή περάσει το στάδιο δοκιμής καπνού, προωθείται για περαιτέρω διαδικασία αυστηρών και εκτεταμένων δοκιμών.

Οφέλη από τη δοκιμή καπνού

  • Τα ελαττώματα και τα σφάλματα εντοπίζονται στα αρχικά στάδια της δοκιμής και της ανάπτυξης του κύκλου ζωής.
  • Διαδραματίζει έναν αξιοσημείωτο ρόλο στις διαδικασίες CI/CD, δηλ. συνεχούς ολοκλήρωσης και συνεχούς ανάπτυξης.
  • Κάνει τη δουλειά της ομάδας QA απλούστερη και εξοικονομεί χρόνο, καθώς μπορούν να επικεντρωθούν στις βασικές ικανότητες και όχι σε προβλήματα επιφανείας που μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και να επιλυθούν με γρήγορες επιδιορθώσεις.
  • Περιορίζει την πιθανότητα οποιωνδήποτε σημαντικών αλλαγών στα τελευταία στάδια ανάπτυξης καθώς επισημαίνεται οποιοδήποτε σημαντικό ζήτημα και μπορούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διόρθωση ή την αλλαγή του τμήματος ανάπτυξης.
  • Ελαχιστοποιεί τους κινδύνους ένταξης και η πρόοδος γίνεται ευκολότερη.
  • Βοηθά τους διαχειριστές έργων να παραμείνουν πρακτικοί και καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις προθεσμίες για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, καθώς όλα τα εμπόδια είναι γνωστά και επίσης ο μελλοντικός χρόνος για την επισκευή τους.
  • Εξασφαλίζει ταχύτερο χρόνο στην αγορά.

Συμπερασματικά:

Με τις πλήρεις πληροφορίες, μπορούμε πλέον να πούμε με ασφάλεια ότι η δοκιμή καπνού είναι μια απλή ιδέα με υπέρτατες δυνάμεις στην ανάπτυξη ενός προϊόντος λογισμικού που λειτουργεί καλά. Επιταχύνει την όλη διαδικασία εύρεσης σφαλμάτων και σφαλμάτων βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα της κωδικοποίησης και του προγραμματισμού.

Επομένως, η δοκιμή καπνού είναι μια ρηχή αλλά ευρεία ιδέα που προετοιμάζει την κατασκευή σας για το στάδιο της δοκιμής.