Χειρουργική απώλειας βάρους – Το κλειδί σας για υγιείς και νέους

Η βαριατρική χειρουργική είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους. Αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται για να ενισχύσει την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν άλλα θέματα που σχετίζονται με το βάρος ταυτόχρονα. Η ακραία παχυσαρκία θεωρείται ότι είναι απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, διαβήτη τύπου 2 και υπνική άπνοια.

Τα άτομα με ΔΜΣ άνω των 35 θεωρούνται παχύσαρκα. Ο ΔΜΣ είναι ένας τύπος που χρησιμοποιεί το βάρος και το ύψος για να υπολογίσει το ποσοστό σωματικού λίπους. Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σας βοηθά να χάσετε βάρος αλλάζοντας το σχήμα και τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Αυτό μπορεί είτε να περιορίσει την τροφή που καταναλώνετε είτε να βάλει ανώτατο όριο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα σας.

Οφέλη της Βαριατρικής Χειρουργικής

1. Ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση και η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη του χόνδρου της άρθρωσης, η οποία επιδεινώνεται στην περίπτωση της παχυσαρκίας. Όποιος πάσχει από παχυσαρκία ασκεί περισσότερο βάρος στις αρθρώσεις του και η συνεχής καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τα γόνατα και τους γοφούς σας. Αυτό το είδος άσκησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φθορά του κάτω μέρους της σπονδυλικής σας στήλης. Με λιγότερο βάρος, λιγότερη πίεση και καταπόνηση ασκείται στις αρθρώσεις. Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να ανακουφίσετε την πίεση στις αρθρώσεις σας.

2. Ανάπαυλα από Διαβήτη Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια διαταραχή κατά την οποία το σώμα αντιστέκεται στην ινσουλίνη. Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο επιρρεπή στον διαβήτη τύπου 2. Εάν το σώμα σας αντιστέκεται στην ινσουλίνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ζάχαρη. Μελέτες που διεξήχθησαν από την Cleveland Clinic έδειξαν ότι η βαριατρική χειρουργική έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για ασθενείς με διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι έχουν δείξει ελάχιστη ή καθόλου ανάγκη για συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη 2 μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

3. Βελτιωμένη Αναπαραγωγική Υγεία

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία του ατόμου. Η αύξηση του σωματικού βάρους έχει προκαλέσει ορμονική ανισορροπία που έχει ως αποτέλεσμα διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ΣΠΩ, ΣΠΩ, ακόμη και στειρότητα. Η βαριατρική χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κατάσταση ανακουφίζοντας το PCOS και την ορμονική ανισορροπία. Οι γυναίκες μπόρεσαν επίσης να βελτιώσουν την αναπαραγωγική τους υγεία κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους.

4. Βελτιωμένη Καρδιαγγειακή Υγεία

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας. Έχει επίσης οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να θέσει ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Μειώνοντας το υπερβολικό βάρος μέσω της βαριατρικής χειρουργικής, μπορείτε να μειώσετε την υπερβολική πίεση στην καρδιά σας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει την υπέρταση.

5. Βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Πολλοί παχύσαρκοι έχουν προβλήματα εικόνας σώματος και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Πολλοί υποφέρουν επίσης από διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία ή η βουλιμία. Υπάρχει επίσης ένα κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με την παχυσαρκία που καθιστά πιο δύσκολο για τα άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος να το αντιμετωπίσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει επίσης οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και αποξένωση. Η απώλεια του υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να κρατήσει μακριά τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

6. Ανακούφιση από την Υπνική Άπνοια

Η νοσογόνος παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου κατά την οποία ο ύπνος σταματά και ξεκινά συχνά. Τείνει να είναι πιο σοβαρή σε άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος. Εάν είστε σε θέση να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να επιλύσετε την άπνοια ύπνου σε σημαντικό βαθμό.

Πάρε μακριά

Η βαριατρική χειρουργική είναι μια επιλογή που πρέπει να λαμβάνεται όταν το πρόγραμμα άσκησης και το πρόγραμμα γευμάτων σας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία και να σας βοηθήσει να γίνετε πιο υγιείς. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών. Θα πρέπει να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν γιατρό. Επίσης, κάντε τη δική σας έρευνα και εξετάστε τα οφέλη καθώς και τους κινδύνους.

Αυτό πρέπει να το θυμάται κανείς Βαριατρική επέμβαση δεν είναι μια μεμονωμένη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας που περιλαμβάνει οδηγίες για τη διατροφή, τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και το καθεστώς άσκησης. Θα πρέπει να τηρήσετε αυτό το σχέδιο για να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους και την ολιστική υγεία σας.