Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ένα επείγουσα αντισύλληψη, επομένως σκοπός του είναι να αποτρέψει την εγκυμοσύνη.

Η έννοια του επείγοντος προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό το χάπι λειτουργεί μόνο μετά από μια κακώς προστατευμένη ή μη προστατευμένη αναφορά (ρήξη προφυλακτικού, λήθη της αντισύλληψης, άλλα…).

Διαφέρει από τα περισσότερα συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά όπως το Χάπια άμβλωσης στο Ντουμπάι online προφυλακτικό ή σπιράλ δεδομένου ότι είναι μόνο μια εφεδρική λύση που πρέπει να πάρετε μετά την ανάληψη κινδύνου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι προστατεύει μόνο από την εγκυμοσύνη και όχι από ΣΜΝ και ΣΜΝ. Για το τελευταίο, μόνο το προφυλακτικό λειτουργεί ως προστασία.

πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας έχει τη μορφή δισκίου που πρέπει να καταπίνεται τόσο εύκολα όσο και άλλα φάρμακα.

Λειτουργεί προσπαθώντας να εμποδίσει την άφιξη της ωορρηξίας που θα έρθει. Η λογική που ακολουθεί είναι απλή: αν δεν υπάρχει ωορρηξία, δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνετε έγκυος.

Από την άλλη, αν έχετε ήδη ωορρηξία και έχει γίνει γονιμοποίηση, δεν θα σας βοηθήσει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί από αυτή την άποψη ότι αυτό δεν είναι ένα χάπι για την άμβλωση: το χάπι της επόμενης μέρας εμποδίζει την εγκυμοσύνη, αλλά δεν θα την εμποδίσει να αναπτυχθεί εάν υπάρχει.

Πότε να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας, πόσο αποτελεσματικό;

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο τύποι χαπιών της επόμενης ημέρας: η λεβονοργεστρέλη, η οποία μπορεί να ληφθεί έως και 72 ώρες (3 ημέρες) μετά από απροστάτευτη ή κακώς προστατευμένη σεξουαλική επαφή, και η ουλιπριστάλη, η οποία μπορεί να ληφθεί έως και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά. Το τελευταίο αποκαλείται συχνά «χάπι δύο ημερών».

Για καλύτερη αποτελεσματικότητα, συνιστάται η λήψη του το συντομότερο δυνατό μετά την επικίνδυνη επαφή, ιδανικά μέσα στις πρώτες 12 ώρες.

Εάν τις πρώτες 24 ώρες, αυτό με τη λεβονοργεστρέλη είναι μόνο περίπου 95% αποτελεσματικό, αυτό το ποσοστό πέφτει στο 85% τη δεύτερη ημέρα και στο 58% στη συνέχεια.

Αυτές οι πιθανότητες επιτυχίας (και αποτυχίας) εξηγούν το γεγονός ότι συνιστάται ιδιαίτερα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης περίπου 2 ή 3 εβδομάδες μετά την επικίνδυνη σεξουαλική επαφή για να βεβαιωθείτε ότι το χάπι της επόμενης μέρας έχει λειτουργήσει.

πόσο κοστίζει το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας κοστίζει από 5 έως λίγο λιγότερο από περίπου 20 € στα φαρμακεία, ανάλογα με το μοντέλο και τον τόπο πώλησης.

Εάν είστε ανήλικος, το χάπι της επόμενης μέρας διανέμεται πάντα δωρεάν και ανώνυμα, ακόμη και στα φαρμακεία.

Μη διστάσετε να ζητήσετε ειδικά αυτό το δωρεάν εάν σας ζητηθεί να πληρώσετε ενώ είστε κάτω των 18 ετών. Είναι δικαίωμα σου.

Εάν είστε ενήλικες, ορισμένα μέρη όπως το πανεπιστήμιο ή τα εξεταστικά κέντρα μπορεί να σας δώσουν ένα χάπι της επόμενης μέρας δωρεάν.

Μια άλλη, ενδιάμεση λύση είναι να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας ένα χάπι για μια νύχτα. Αυτό επιτρέπει την αποζημίωση κατά 65% από την ασφάλιση υγείας.

Μπορεί να φαίνεται παράλογο να σκεφτείτε να συνταγογραφήσετε κάτι που είναι μόνο για χρήση έκτακτης ανάγκης, αλλά μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε ένα προληπτικό χάπι της επόμενης μέρας στο σπίτι «μόνο σε περίπτωση που συμβεί» μια επικίνδυνη σχέση.

ποιες είναι οι παρενέργειες του χαπιού της επόμενης μέρας;

Σταματώντας την ωορρηξία, το χάπι της επόμενης μέρας διαταράσσει τον κύκλο με πολλές συνέπειες. Βρίσκουμε μεταξύ άλλων:

Αιμορραγία

Ναυτία

Στομαχόπονοι

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Ένταση του μαστού

Και τέλος, διαταραχές του κύκλου: δεδομένου ότι η ωορρηξία έχει σταματήσει, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα γίνει η επόμενη ωορρηξία και επομένως πότε θα φτάσει η επόμενη περίοδος.

«Το χάπι της επόμενης μέρας δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε, ακόμα κι αν είναι άρρωστος, χωρίς κανένα επιπλέον κίνδυνο. “