Τι πρέπει να κάνω πριν πάρω το χάπι για την έκτρωση;

Πριν πάρετε το χάπι για την άμβλωση, θα συναντηθείτε με τη νοσοκόμα, το γιατρό ή το προσωπικό του κέντρου υγείας για να συζητήσετε εάν η άμβλωση είναι η σωστή απόφαση για εσάς και ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες για να κάνετε άμβλωση. Θα εξεταστείτε, θα γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις και μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα για να προσδιοριστεί πόσο μακριά Αγοράστε χάπια άμβλωσης στα ΗΑΕ.

Η νοσοκόμα ή ο γιατρός θα σας πει εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο για να προετοιμαστείτε για την έκτρωση. Θα σας δώσουν γραπτές οδηγίες για το πώς να παίρνετε τα χάπια σας. Θα έχετε πρόσβαση σε έναν επαγγελματία που φροντίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας – θα σας δοθεί ένας αριθμός για να καλέσετε 24/7 εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Θα έχετε έντονη αιμορραγία και κράμπες μετά τη λήψη του δεύτερου φαρμάκου, επομένως προγραμματίστε εκ των προτέρων για να κάνετε τη διαδικασία πιο άνετη. Μπορείτε να ξεκουραστείτε στο σπίτι ή σε άλλο μέρος που είναι άνετο για εσάς. Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε μαζί σας (ή κοντά σας) κάποιον που εμπιστεύεστε για να καλέσετε εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Τοποθετήστε maxipad, φαγητό, βιβλία, ταινίες ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για να περνάτε την ώρα σας και ένα μαξιλάρι θέρμανσης για κράμπες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας παυσίπονα – αλλά μην πάρετε ασπιρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει περισσότερη αιμορραγία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας φαρμακευτικής έκτρωσης;

Η λήψη του χαπιού για την άμβλωση περιλαμβάνει πολλά βήματα και περιλαμβάνει δύο διαφορετικά φάρμακα.

Αρχικά, παίρνετε ένα χάπι που ονομάζεται μιφεπριστόνη. Αυτό το φάρμακο εμποδίζει την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ναυτία ή αρχίζουν να αιμορραγούν μετά τη λήψη μιφεπριστόνης, αλλά αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη της μόλυνσης.

Το δεύτερο φάρμακο ονομάζεται μισοπροστόλη. Η μισοπροστόλη λαμβάνεται είτε αμέσως είτε έως και 48 ώρες μετά το πρώτο χάπι – ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας πει πώς και πότε να το πάρετε. Αυτό το φάρμακο προκαλεί κράμπες και αιμορραγία για να αδειάσει τη μήτρα σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι κράμπες και η αιμορραγία ξεκινούν 1-4 ώρες μετά τη λήψη μισοπροστόλης. Είναι φυσιολογικό να δείτε μεγάλους θρόμβους αίματος (μέχρι το μέγεθος ενός λεμονιού) ή θρόμβους ιστού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι ένας τύπος βαριάς περιόδου με κράμπες και η διαδικασία μοιάζει πολύ με μια πρώιμη αποβολή. (Εάν δεν έχετε αιμορραγία εντός 24 ωρών από τη λήψη του δεύτερου φαρμάκου, της μισοπροστόλης, καλέστε τη νοσοκόμα ή το γιατρό σας.)

Οι κράμπες και η αιμορραγία μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αποβολή του ιστού εγκυμοσύνης ολοκληρώνεται μετά από 4-5 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Αφού φύγει ο ιστός της εγκυμοσύνης, οι κράμπες και η αιμορραγία υποχωρούν. Μπορεί να έχετε ακόμα κράμπες για 1 ή 2 ημέρες.

Περίπου 30 λεπτά πριν πάρετε το δεύτερο φάρμακο, τη μισοπροστόλη, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη, για να ανακουφίσετε τις κράμπες. Μπορείτε επίσης να πάρετε φάρμακο για τη ναυτία εάν το συνταγογραφήσει ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας. Μην πάρετε ασπιρίνη γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερη αιμορραγία.

Είναι φυσιολογικό να έχετε αιμορραγία και κηλίδες για αρκετές εβδομάδες μετά την έκτρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν, ταμπόν ή κύπελλο εμμήνου ρύσεως – όποιο είναι πιο άνετο για εσάς. Ωστόσο, η νοσοκόμα ή ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε επιθέματα για τις πρώτες ημέρες μετά την έκτρωση, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα της αιμορραγίας.

Το τελευταίο βήμα είναι μια επίσκεψη παρακολούθησης με τη νοσοκόμα ή το γιατρό σας. Μπορείτε να επιστρέψετε στο κέντρο υγείας για υπερηχογράφημα ή εξέταση αίματος. Ή μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, ακολουθούμενο από ένα τηλεφώνημα με τη νοσοκόμα ή το γιατρό σας. Αυτές οι εξετάσεις θα βεβαιωθούν ότι η έκτρωση λειτούργησε και ότι είστε υγιείς.

Στην απίθανη περίπτωση που η έκτρωση δεν απέδωσε και είστε ακόμα έγκυος, ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα μιλήσουν μαζί σας για τις επιλογές σας. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε άλλη μια δόση του φαρμάκου ή να κάνετε την άμβλωση στην κλινική.