Τι πρέπει να διατηρεί ο υπολογιστής σας δροσερός

Οι περισσότεροι λάτρεις των τεχνικών σχολών έχουν κλιματιστικά για ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους, ωστόσο δεν υποθέτουν τίποτα σχετικά με την ψύξη του υπολογιστή. Οι μη ρυθμισμένες θερμοκρασίες προκαλούν τηγάνισμα των υπολογιστών. Ωστόσο, ορισμένα βασικά δεδομένα υπολογιστή και ορισμένα φθηνά είδη μπορούν να εγγυηθούν ότι ο υπολογιστής σας θα παραμείνει σε λειτουργία για αρκετά χρόνια.

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κατανοήσετε σχετικά με την ψύξη υπολογιστή

Οι επεξεργαστές υπολογιστών λειτουργούν αβίαστα για την εκτέλεση προγραμμάτων και λειτουργιών. Ως εκ τούτου, ζεσταίνονται γρήγορα και πρέπει να έχουν έναν αδερφό για να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους. Οι ψύκτρες είναι μια ανακούφιση για τους επεξεργαστές υπολογιστών, επειδή απορροφούν τη θερμότητα.

Κατασκευασμένες από χαλκό ή αλουμίνιο, οι ψύκτρες απομακρύνουν τον ζεστό αέρα από τους επεξεργαστές, ώστε να συνεχίσουν να εκτελούν προγράμματα χωρίς να μετατρέπονται σε υπερβολικές καταπονήσεις. Δεδομένου ότι ο χαλκός μπορεί να είναι καλύτερος αγωγός, οι χάλκινες ψύκτρες κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά όταν καθηλώνουν τη θερμότητα. Ωστόσο, ο χαλκός είναι σημαντικός και προκαλεί καταπόνηση στις μητρικές πλακέτες. Για το λόγο αυτό, οι λιγότερο ανθεκτικές μητρικές πλεονεκτούν με μια ελαφριά ψύκτρα Al.

Οι ψύκτρες είναι υπέροχες, ωστόσο, όλα όσα ο ζεστός αέρας δεν μπορεί να κρατηθεί σε ένα μέρος πάρα πολύ καιρό.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται ένας επιπλέον ανεμιστήρας για τον ελιγμό του ζεστού αέρα από το εσωτερικό σας Όλα σε έναν υπολογιστή προς το εξωτερικό. Οι περισσότερες ψύκτρες είναι παθητικές επειδή χρειάζονται έναν ανεμιστήρα για την άντληση θερμότητας από τον υπολογιστή. Ωστόσο, οι ενεργές ψύκτρες διαθέτουν 2 ανεμιστήρες για τη διοχέτευση του αέρα προς την ατμόσφαιρα.

Οι ψύκτρες έρχονται σε μέγεθος εκατόν είκοσι ή 140 mm, ενώ οι ανεμιστήρες είναι περίπου 25 mm με διαμόρφωση τριών ή τεσσάρων ακίδων. θα μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία ψύξης σωστού μεγέθους προβάλλοντας το υπάρχον υλικό σας. Ωστόσο, εάν κατασκευάζετε νέο υπολογιστή, θα πρέπει να αναγκαστείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο google για να αναζητήσετε τα στοιχεία ψύξης που κατευθύνονται για τη μεμονωμένη μητρική πλακέτα σας.

Ο ανεμιστήρας από τον πρόσφατο υπολογιστή σας μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, τα παλαιότερα στοιχεία ψύξης δεν μπορούν να διαχειριστούν την επιπλέον θερμότητα που παράγεται από νεότερη και πολύ ισχυρή τεχνολογία. Επομένως, εάν έχετε αγοράσει μια ολοκαίνουργια κάρτα γραφικών, επεξεργαστή ή μητρική πλακέτα, θα χρειαστείτε νέο ανεμιστήρα και ψύκτρα για την ψύξη του φορητού υπολογιστή.

Κανένας ανεμιστήρας δεν είναι 100% αθόρυβος, ωστόσο ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος.

  • Ο ανεμιστήρας μπορεί επίσης να είναι χαλαρός. Σε μια τέτοια περίπτωση, απλά πρέπει να αναγκαστείτε να σφίξετε τον ανεμιστήρα ώστε να μην δημιουργεί πολύ θόρυβο.
  • Ο ανεμιστήρας δεν περιστρέφεται γιατί θα έπρεπε. Σε αυτήν την περίπτωση, θα θέλατε να ψωνίσετε για έναν νέο θαυμαστή επειδή δεν κάνει τίμια δουλειά.
  • Δεδομένου ότι οι ψύκτρες απορροφούν θερμότητα από τους επεξεργαστές, μαλακώνουν με την πάροδο του χρόνου. Οι ψύκτρες υγρής θερμότητας εκθέτουν τους υπολογιστές σας σε υπερβολική θερμότητα προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στις μητρικές πλακέτες και τους επεξεργαστές. Ελέγξτε την ψύκτρα σας για ατέλειες. Αν είναι φθαρμένο, αντικαταστήστε το!
  • Ομοίως, αρκετοί θαυμαστές αρχίζουν να τρέχουν πιο αργά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό βλάπτει ταυτόχρονα τους υπολογιστές. Τα συμπτώματα ενός αργού ανεμιστήρα περιλαμβάνουν:
  • Υπολογιστές που ενδέχεται να μην ενεργοποιούνται (Όταν το BIOS δεν αναγνωρίζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα σας, θα σταματήσει την εκκίνηση του υπολογιστή)
  • Υπολογιστές ή καλύτεροι φορητοί υπολογιστές που απενεργοποιείται εντελώς ξαφνικά (οι επεξεργαστές Pentium θα σβήσουν για να προστατεύσουν τα μέρη της αμπούλας από το σπάσιμο από την υπερβολική θερμότητα. Ωστόσο, ακόμη και η βραχυχρόνια έκθεση σε θερμότητα θα βλάψει τους υπολογιστές).