Τι είναι το PPPD Vertigo; Αιτίες, συμπτώματα, άσκηση και θεραπεία;

Ο ίλιγγος PPPD είναι μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια ζάλη που προέρχεται από διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος. Τα συμπτώματα της PPPD περιλαμβάνουν ζάλη χωρίς συγκεκριμένη αιτία και σπάνια αστάθεια που προκαλείται από ορισμένα περιβαλλοντικά ή κοινωνικά αίτια, που διαφορετικά δεν μπορούν να εξηγηθούν μέσω οποιωνδήποτε άλλων νευροωτολογικών διαταραχών και λόγων.

Τα συμπτώματα της PPPD προκαλούνται από τυχόν προϋπάρχουσες ασθένειες του αιθουσαίου συστήματος, μια ιατρική ασθένεια είτε διαγνωσμένη είτε αδιάγνωστη, και ψυχολογικό στρες. Τα πρώιμα σημάδια του ιλίγγου PPPD περιλαμβάνουν την κατοχή μιας ιδεοψυχαναγκαστικής προσωπικότητας, τη διάγνωση ψυχικών ασθενειών όπως η ήπια κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, παρόλο που ο PPPD Vertigo παρουσιάζεται με συμπτώματα παρόμοια με μια ψυχιατρική ασθένεια, είναι κυρίως μια νευρο-ωτολογική διαταραχή με ορισμένα στοιχεία συμπεριφοράς.

Περαιτέρω ιατρικές έρευνες σχετικά με το τι είναι η PPPD, τα αίτια της PPPD και Συμπτώματα PPPD οδήγησε τους ειδικούς γιατρούς να ανακαλύψουν ότι τα συμπτώματα PPPD περιελάμβαναν επίσης μη ιλιγγιώδη ζάλη και γενική αστάθεια που είτε προκαλείται είτε επιδεινώνεται από εξωτερικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα και εκτέλεση εργασιών που απαιτούν ακριβή βαθμό συγκέντρωσης, όπως ανάγνωση, γραφή και προγραμματισμός υπολογιστή.

Ο ίλιγγος PPPD μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως δυσφορία στην κίνηση του χώρου, μαζί με οπτικό ίλιγγο, συμπτώματα που επικαλύπτουν εκείνα του Περιφερικού ίλιγγου και της χρόνιας υποκειμενικής ζάλης. Θα διαβάσουμε περισσότερα για τον ίλιγγο PPPD, τις αιτίες PPPD, τα συμπτώματα PPPD, τη θεραπεία PPPD και το φάρμακο PPPD ίλιγγο στις ακόλουθες παραγράφους.

Τι είναι το PPPD Vertigo;

Ο ίλιγγος PPPD είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια ζάλη που προκαλείται από διαταραχές του αιθουσαίου συστήματος.

Οι ασθενείς με PPPD Vertigo συχνά εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα συμπεριφοράς όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ήπια κατάθλιψη και αύξηση των επιπέδων γενικού άγχους.

Ο Φοβικός Ίλιγγος και η Ζάλη εξηγήθηκαν για πρώτη φορά από δύο διάσημους Γερμανούς νευρολόγους, τους Thomas Brandt & Marianne Dieterich, ως κατάσταση ορθοστατικής μη ιλιγγιώδους ζάλης με συχνά επαναλαμβανόμενα επεισόδια ζάλης. Ιατρικές έρευνες σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει επιστημονικές μελέτες για την έννοια του PPPD Vertigo και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ένας συνδυασμός Χρόνιας Υποκειμενικής Ζάλης (CSD) και PPV, ονομάζοντας την κατάσταση συλλογικά ως Επίμονη Αντιληπτική Ζάλη στη στάση ή PPPD Vertigo.

Συμπτώματα PPPD

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της επίμονης ορθοστατικής αντιληπτικής ζάλης (PPPD) είναι οι επαναλαμβανόμενες αισθήσεις ταλάντωσης και αστάθειας, μαζί με ζάλη χωρίς ίλιγγο που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό του PPPD Vertigo είναι ότι ο ασθενής βιώνει συμπτώματα σε καθημερινή βάση.

Τα συμπτώματα PPPD επιδεινώνονται επίσης με:

  • Κάθεται ή στέκεται σε όρθια στάση,
  • Οποιεσδήποτε κινήσεις κεφαλιού ή σώματος,
  • Συνεχής έκθεση σε πολύπλοκα και πλούσια σε κίνηση περιβάλλοντα

Τα συμπτώματα PPPD συνήθως ξεκινούν επίσης με ένα επεισόδιο οξέος ιλίγγου, αστάθειας, ζάλης και αποπροσανατολισμού της ισορροπίας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Μια κεντρική ή περιφερική αιθουσαία διαταραχή, για παράδειγμα, BPPV, αιθουσαία νευρίτιδα, νόσος του Meniere και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Αιθουσαία ημικρανία,
  • Κρίσεις πανικού που συμβαίνουν μαζί με ζάλη,
  • Ήπια έως τραυματική εγκεφαλική κάκωση, είτε μέσω διάσεισης είτε μέσω μαστιγίου
  • Η δυσαυτονομία, η οποία είναι μια ασθένεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Άλλα ιατρικά προβλήματα όπως οι δυσρυθμίες και ορισμένες φαρμακευτικές αντιδράσεις που παρουσιάζονται με οξέα επεισόδια ιλίγγου, αστάθεια και προβλήματα ζάλης δεν είναι ακριβώς συμπτώματα του PPPD Vertigo.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το PPPD Vertigo ξεκινά με ένα φυσικό έναυσμα, αν και μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό.

Οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης ήπια κατάθλιψη και άγχος, αν και αυτά δεν είναι τόσο συμπτώματα PPPD όσο είναι συμπτώματα PPV. Το πιο κοινό και εντυπωσιακό σύμπτωμα PPPD είναι η ψυχολογική αδυναμία των ασθενών να αντιμετωπίσουν τους πυροδοτητές τους. Οι περισσότεροι ασθενείς με PPPD Vertigo αισθάνονται ότι θα βρεθούν σε τρομερό κίνδυνο εάν μπουν σε καταστάσεις που τυχαίνει να πυροδοτήσουν τα συμπτώματά τους PPPD. Αυτή η ψυχολογική πτυχή των συμπτωμάτων παρατηρείται ιδιαίτερα στο PPPD Vertigo σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο τύπο ιλίγγου.

Θεραπεία PPPD

Οι ιατρικοί ερευνητές κατέληξαν σε μια λεπτομερή Θεραπεία PPPD Vertigo που βασίζεται στα μεμονωμένα συμπτώματα του ασθενούς, το ιατρικό ιστορικό και την εξατομικευμένη παρουσίαση των συμπτωμάτων PPPD. Η θεραπεία με PPPD περιλαμβάνει φάρμακα για τον ίλιγγο PPPD, θεραπείες θεραπείας με PPPD και ασκήσεις αιθουσαίας αποκατάστασης για να βοηθήσουν τον ασθενή να αισθανθεί ανακούφιση από τα συμπτώματά του.

PPPD Vertigo Medicines

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει SSRIs (Επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) και SNRI (αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης νορεπινεφρίνης) για να σας ανακουφίσουν από συμπτώματα χρόνιας ζάλης του ιλίγγου PPPD. Η θεραπεία PPPD Vertigo με SSRI & SNRIs έχει αξιοσημείωτη φήμη ότι είναι επιτυχημένη τις περισσότερες φορές. Οι ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί SSRIs για θεραπεία με PPPD παρουσιάζουν περίπου 70-80% μείωση των πρωτογενών συμπτωμάτων PPPD, μαζί με βελτίωση της επαναλαμβανόμενης ζάλης και του συννοσηρού άγχους και της κατάθλιψης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη θεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι βενζοδιαζεπίνες και άλλα αιθουσαία κατασταλτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία με PPPD.

Θεραπεία αποκατάστασης αιθουσαίας ισορροπίας

Η Θεραπεία αποκατάστασης αιθουσαίας ισορροπίας βοηθά στη θεραπεία της PPPD κάνοντας τους ασθενείς να αισθάνονται πιο συνηθισμένοι και απευαισθητοποιημένοι στα συμπτώματα και τους παράγοντες ενεργοποίησης της PPPD. Δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις PPPD Vertigo πυροδοτούνται ή επιδεινώνονται από εξωτερικά ερεθίσματα κίνησης, η VRT στοχεύει στο να βοηθήσει τους ασθενείς να συνηθίσουν τα ερεθίσματα κίνησης και άλλα συμπτώματα PPPD. Οι ιατρικοί ερευνητές δεσμεύουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αποκατάστασης αιθουσαίας ισορροπίας ως θεραπεία με PPPD σε περίπου 60-80%, ανάλογα με τα μεμονωμένα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς.

Το VRT βοηθά στην αύξηση της κινητικότητας και της καθημερινής λειτουργίας των ασθενών με PPPD Vertigo σε σημαντικό βαθμό.

Αποδίδεται επίσης στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης των ασθενών με PPPD Vertigo, βοηθώντας τους να γίνουν πιο ανεξάρτητοι όσον αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά κινητικά ερεθίσματα. Η θεραπεία αποκατάστασης αιθουσαίας ισορροπίας για τη θεραπεία PPPD Vertigo θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον 3-6 μήνες για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από αυτήν.

Συμβουλευτική

Η ψυχοθεραπεία και η σχετική συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν στα αρχικά στάδια της θεραπείας του ιλίγγου PPPD, αλλά όχι εάν ο ασθενής έχει αναπτύξει πλήρως, μακροχρόνια συμπτώματα PPPD. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) βοήθησε στη μείωση της επαναλαμβανόμενης ζάλης σε ασθενείς με συμπτώματα PPPD.

Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση δεν κράτησε πολύ μόλις τελείωσε η θεραπεία. Πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν στον τομέα της θεραπείας του PPPD Vertigo και της αποτελεσματικότητας της CBT κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς εμφανίζουν σημάδια ανακούφισης από ζάλη και σχετικές ψυχολογικές ενοχλήσεις σε μόλις 3 συνεδρίες όταν η θεραπεία ξεκινά εντός 8 εβδομάδων από την πρώτη φορά που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα PPPD.

Έρευνες και μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι σε ασθενείς που εμφανίζουν εξουθενωτικό άγχος, η πιθανότητα εμφάνισης PPPD Vertigo ήταν 60% σε εκείνους που είχαν κλινικά σημαντικό άγχος, 45% σε εκείνους που είχαν κλινικά σημαντική κατάθλιψη και 25% σε ασθενείς που δεν είχαν κανένα από τα δύο.

Τα φάρμακα για το άγχος και οι θεραπείες για τη μείωση των γενικών επιπέδων άγχους στους ασθενείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της επαναλαμβανόμενης ζάλης και αστάθειας μεταξύ τους.

Οι ασκήσεις ισορροπίας και οι ασκήσεις εξοικείωσης σημειώνονται επίσης ότι βοηθούν τους ασθενείς με PPPD να απευαισθητοποιηθούν και να συνηθίσουν στην εξωτερική διέγερση λόγω κάθε είδους κίνησης και πολύπλοκων αισθητηριακών περιβαλλόντων.

Θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης αποτελείται από ένα σύνολο προσαρμοσμένων σωματικών ασκήσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς. Περιλαμβάνει μια ποικιλία από κινήσεις των ματιών, ασκήσεις κεφαλιού και σώματος, για τη βελτιστοποίηση της αιθουσαίας αντιστάθμισης από τα συμπτώματα PPPD. Η σειρά κλινικών NeuroEquilibrium έχει αναπτύξει μια αποτελεσματική σειρά θεραπείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για τη μείωση των συμπτωμάτων οπτικού ιλίγγου σε ασθενείς με PPPD Vertigo. Οι ασθενείς με PPPD έχουν αποδειχθεί ότι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την ενότητα θεραπείας.