Συναρπαστικά οδοντιατρικά διασκεδαστικά γεγονότα

Το χαμόγελο και τα δόντια είναι δύο πιο ελκυστικά μέρη του σώματος. «Πίσω από κάθε χαμόγελο υπάρχουν δόντια», λέει ο Κομφούκιος. Συχνά προσπαθούμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε συμβουλές για το πώς να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και ελκυστικά. Υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία για την οδοντιατρική που είναι ελάχιστα γνωστά.

Μου αρέσει συχνά να παρακολουθώ ιατρικά και οδοντιατρικά σεμινάρια. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο στο πανεπιστήμιό μου στο οποίο η κορυφή Οδοντίατρος στο Ραβαλπίντι συμμετείχε. Ένας από τους καλύτερους και αναγνωρισμένους οδοντιάτρους της Οδοντιατρική κλινική Shah μοιράστηκε μερικά εκπληκτικά στοιχεία για την οδοντιατρική στην παρουσίασή του. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δόντια και την οδοντιατρική που βρήκα συναρπαστικά:

 1. Το 25% των ενηλίκων ΔΕΝ βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στην τερηδόνα κατά 33%.
 2. Οι καρύδες είναι η καλύτερη τροφή που σκοτώνει τα βακτήρια. Η χρήση τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων των ούλων και τερηδόνας.
 3. Περίπου το 75% των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο παγκοσμίως έχουν το θέμα της τερηδόνας.
 4. Το 48% των νεαρών ενηλίκων σταμάτησαν να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του χαμόγελου τους.
 5. Το 90% της κακοσμίας της αναπνοής είναι αποτέλεσμα οδοντικών προβλημάτων.
 6. Τα άτομα που είναι εθισμένα στο κάπνισμα είναι 2-7 φορές πιο επιρρεπή σε οδοντικές ασθένειες από άλλους.
 7. Κατά τον Μεσαίωνα ήταν έθιμο για να ανακουφιστείς από τον πονόδοντο πρέπει να φιλάς τον γάιδαρο.
 8. Το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο συμπαγής δομή του ανθρώπινου σώματος.
 9. Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος παράγει 100.000 γαλόνια σάλιου κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του.
 10. Η τερηδόνα είναι η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια, μετά το κοινό κρυολόγημα.
 11. Οι άνθρωποι αγοράζουν κυρίως μπλε οδοντόβουρτσες παρά κόκκινες.
 12. Τα δόντια υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα πριν από τη γέννηση.
 13. Οι έγκυες μητέρες με κακή στοματική υγεία έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και χαμηλού βάρους μωρά.
 14. Τα άτομα με περιοδοντική νόσο διατρέχουν διπλό κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα.
 15. Η πρώτη οδοντόβουρτσα με τρίχες κατασκευάστηκε στην Κίνα το 1498. Χρησιμοποιήθηκαν τρίχες από γουρούνια, άλογα και ασβούς.
 16. Μετά από ασθένειες, η χρήση νέας οδοντόβουρτσας αποτρέπει τις πιθανότητες επαναμόλυνσης.
 17. Ενώ συνοφρυώνεται 43 μύες, αλλά για το χαμόγελο χρησιμοποιούνται μόνο 17 μύες.
 18. Το χαμόγελο αυξάνει την έλξη του ανθρώπινου σώματος.
 19. Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σας κρατά μακριά από την οδοντιατρική κλινική, αλλά σας κάνει 3 φορές πιο επιρρεπή σε οδοντικά προβλήματα.
 20. Οι οδοντικές παθήσεις είναι η κύρια αιτία απουσίας παιδιών από το σχολείο.
 21. Η ανθρώπινη γλώσσα είναι μοναδική για κάθε άτομο. Κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα γλώσσας.
 22. Ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων στη γη.
 23. Η μέση γυναίκα χαμογελά 62 φορές την ημέρα. Ο μέσος άνθρωπος; Μόνο 8 φορές.
 24. Οι δεινόσαυροι έβγαλαν νέα δόντια όταν χάνονταν ή έσπασαν.
 25. Τα παιδιά γελούν περίπου 400 φορές την ημέρα. Ο μέσος ενήλικας γελάει μόνο 15 φορές την ημέρα.
 26. Ένα απολιθωμένο δόντι T-Rex έχει βάρος 1 κιλό.
 27. Το 200 μ.Χ., οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν ένα μείγμα από κόκκαλα, τσόφλια αυγών, τσόφλια στρειδιών και μέλι για να καθαρίσουν τα δόντια τους.
 28. Το στόμα ενός σαλιγκαριού είναι ίσο με το μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας, ωστόσο, φέρει περισσότερα από 25.000 δόντια.
 29. Το 1994, ένας κρατούμενος φυλακών της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος έπλεξε οδοντικό νήμα σε ένα σχοινί, σκαρφάλωσε στον τοίχο και δραπέτευσε!
 30. Στη δεκαετία του 1800, σιδηρουργοί και κουρείς εργάζονταν επίσης ως οδοντίατροι.
 31. Οι Αμερικανοί πνίγονται κυρίως από οδοντογλυφίδες.
 32. Ο πέτρινος αγρότης στον διάσημο πίνακα “American Gothic” του καλλιτέχνη Grant Wood ήταν στην πραγματικότητα ο οδοντίατρος του καλλιτέχνη.
 33. Οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τον αθλητισμό είναι περίπου 5 εκατομμύρια χαμένα δόντια ετησίως.
 34. Η μηχανή παρασκευής ζαχαρωτού της γριάς που έκανε δυνατή την ευρεία κατανάλωση ζαχαρωτού της γριάς, εφευρέθηκε από κοινού από έναν οδοντίατρο. Πριν ήταν μαλλί της γριάς, το αφράτο γλύκισμα ονομαζόταν «νήμα νεράιδων».
 35. Ο παλαιότερος γνωστός οδοντίατρος ήταν ο Hesi-ren, ένας Αιγύπτιος «γιατρός των δοντιών» που έζησε περίπου το 3000 π.Χ.
 36. Το ρητό «η γάτα πήρε τη γλώσσα σου» προήλθε πριν από 2500 χρόνια στην αρχαία Ασσυρία, όπου οι κατακτημένοι στρατιώτες και οι εγκληματίες αναγκάζονταν να κόψουν τη γλώσσα τους και να ταΐσουν τις γάτες του βασιλιά.
 37. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά όπως κόμμεα, πέτρινα ροκανίδια και ρητίνες για την πλήρωση των κοιλοτήτων.
 38. Ο γευστικός κάλυκος ζει για περίπου 10 ημέρες. Οι πέντε γνωστές γεύσεις που ανιχνεύονται από τους γευστικούς κάλυκες είναι: πικρή, ξινή, αλμυρή, γλυκιά και umami. Το Umami αναγνωρίστηκε το 1908 από ιαπωνική έρευνα και η χημική ουσία που ευθύνεται για αυτό είναι το γλουταμινικό νάτριο.
 39. Το 60% των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι η επώδυνη γνάθος, μαζί με τον πόνο στο στήθος, μπορεί να σηματοδοτήσει καρδιακή προσβολή – ειδικά στις γυναίκες.
 40. Το 90% των ασθενειών του συστήματος σχετίζονται με τα δόντια.
 41. Το πολυτιμότερο δόντι ανήκε στον Sir Isaac Newton. Το 1816, ένα από τα δόντια του πουλήθηκε στο Λονδίνο για 3.633,00 δολάρια ή με σημερινούς όρους, 35.700,00 δολάρια. Το δόντι τοποθετήθηκε σε δακτύλιο.

Στο τέλος, ελπίζω αυτά τα γεγονότα να σας εκπλήξουν λίγο και να σας δώσουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την υγιεινή των δοντιών σας.