Σημάδια κατάχρησης εισπνοών και τι πρέπει να κάνετε για αυτά

Τα εισπνεόμενα είναι πιο επικίνδυνα από τα ναρκωτικά, επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι εύκολα διαθέσιμα στο σπίτι ή στο γραφείο. Αυτές είναι κυρίως χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά. Περισσότερα από 1000 είδη παρατίθενται ως σοβαρή απειλή εθισμού και βλάβης.

Το θέμα που απασχολεί, όπως έθεσε Απεξάρτηση από ναρκωτικά στο Κεντάκι ειδικοί, είναι ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι άμεσα διαθέσιμες στο σπίτι. Ένα άτομο δεν χρειάζεται να ξοδέψει επιπλέον χρήματα ή να καταβάλει προσπάθειες για να τα αποκτήσει. Τα ναρκωτικά είναι παράνομα. Οι χρήστες το γνωρίζουν αυτό και πολλοί μπορεί να απωθούνται από αυτό το γεγονός και να εγκαταλείψουν την ιδέα της χρήσης τους. Ωστόσο, οι εισπνοές είναι νόμιμες. Έτσι, ένας χρήστης δεν έχει καμία αναστολή στη χρήση τους.

Τι είναι τα εισπνεόμενα;

Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που παράγουν ατμούς ή αναθυμιάσεις. Ένα άτομο αναπνέει αυτούς τους ατμούς για να πάρει ένα “ψηλό”. Παράγουν ένα αίσθημα ευφορίας, που μοιάζει με μέθη.

Μπορείτε επίσης να εισπνεύσετε φάρμακα, αλλά δεν ονομάζονται εισπνεόμενα. Τα εισπνεόμενα είναι μια μοναδική κατηγορία, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με εισπνοή.

Οι εισπνοές έχουν αυτή την έμφυτη ικανότητα να σας δίνουν ένα γρήγορο «υψηλό». Αλλά αυτό είναι βραχύβιο. Πρέπει να εισπνέετε συχνά τη χημική ουσία για να παραμένετε σε «υψηλή» κατάσταση. Ίσως αυτό συμβάλλει στον εθισμό επειδή ένα άτομο παίρνει τις αναθυμιάσεις συχνά και αναπτύσσει γρηγορότερα εξάρτηση.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πότε εξαρτηθήκατε τόσο πολύ από μια εισπνεόμενη ουσία που να τη θέλετε συνεχώς. Αυτός είναι ένας σοβαρός εθισμός και πρέπει να ψάξετε για “απεξάρτηση από ναρκωτικά κοντά μου“.

Κατηγορίες εισπνεόμενων

 • Αερολύματα
 • Διαλύτες
 • Νιτρώδη
 • Αέρια

Πώς να πείτε ότι κάποιος κάνει κατάχρηση εισπνεόμενων;

Είναι δύσκολο να το καταλάβεις γιατί τα σημάδια είναι διακριτικά. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι εισπνοές είναι νόμιμες καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπιση ενός ατόμου που τις κακοποιεί. Ωστόσο, εάν είστε σε εγρήγορση, μπορείτε να πιάσετε ορισμένα σημάδια σε ένα άτομο ή γύρω από το σπίτι που υποδεικνύουν κατάχρηση εισπνοής.

 • Κρυμμένο ή απορρίπτεται από κουρέλια ή κομμάτια υφάσματος που εκπέμπουν μια χημική οσμή
 • Μια ασυνήθιστα μεγάλη προσφορά της συγκεκριμένης χημικής ουσίας στο σπίτι
 • Περισσότεροι αριθμοί κενών δοχείων από το κανονικό στο σπίτι
 • Η έντονη χημική μυρωδιά από την αναπνοή ή τα ρούχα ενός ατόμου
 • Λεκέδες στα χέρια, το πρόσωπο, το δέρμα ή τα ρούχα ενός ατόμου
 • Πρησμένα χείλη
 • Σημάδια εγκαυμάτων ή παγώματος στη μύτη, το στόμα, το πρόσωπο
 • «Το εξάνθημα του Huffer», το οποίο είναι μια μόλυνση ή ξηρότητα γύρω από τη μύτη ή το στόμα
 • Κιτρινωπό εξάνθημα γύρω από τη μύτη ή το στόμα υποδηλώνει κατάχρηση νιτρωδών

Πρέπει να καλέσετε τον αριθμό του a τηλεφωνική γραμμή για τον εθισμό σε περίπτωση που παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια. Είναι άχρηστο να μιλάμε στο άτομο για τα σημάδια, επειδή, τις περισσότερες φορές, ο θύτης αρνείται ότι χρησιμοποιεί εισπνεόμενο.

Ακόμα κι αν δεχτεί, δεν είναι δυνατόν να κοπεί η εισπνοή ξαφνικά. Ο χρήστης αναπτύσσει σωματική εξάρτηση από αυτόν και μπορεί να εμφανίσει έντονα συμπτώματα στέρησης. Εθισμός στις εισπνοές είναι παρόμοιο με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Πρέπει να καλέσετε ειδικούς για βοήθεια ή/και να εγγραφείτε σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Μην αγνοείτε τα σημάδια κατάχρησης εισπνοών στο σπίτι σας. Δεν θα φύγουν. Θα γίνονταν μόνο χειρότερα με τον καιρό. Δράστε πριν είναι πολύ αργά.