Πότε να ανησυχείτε για έναν πονοκέφαλο: 5 πιο ανησυχητικοί λόγοι

Οι πονοκέφαλοι είναι ευρέως διαδεδομένοι στον κόσμο με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους και συνήθως προκαλούν πολλά προβλήματα. Ξέρετε όμως πότε πρέπει να ανησυχείτε για έναν πονοκέφαλο; Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Με πρώιμες προφυλάξεις, μπορείτε να σώσετε τη ζωή σας.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 0,5% έως 4,5% των ασθενών που επισκέπτονται ένα κέντρο επειγόντων περιστατικών για μη τραυματικά αίτια το κάνουν για πονοκεφάλους.

Δείτε πότε πρέπει να ανησυχείτε για έναν πονοκέφαλο:

Συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε:

Εάν εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία το συντομότερο δυνατό:

 • Ένας έντονος πονοκέφαλος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται τρομερός σε δευτερόλεπτα έως λεπτά.
 • Ένας πονοκέφαλος που αρχίζει ή εντείνεται όταν αλλάζετε θέση.
 • Όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή καταπονείται, έχει πονοκέφαλο.
 • Ένας χρόνιος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί.
 • Πυρετός, ρίγη, νυχτερινές εφιδρώσεις και απότομη απώλεια βάρους είναι όλα ενδείξεις πονοκεφάλου.
 • Ένας πονοκέφαλος που ξεκινά ακόμα κι αν το άτομο δεν είχε ποτέ ξανά πονοκέφαλο ή ημικρανία.
 • Σημαντική αύξηση στη συχνότητα της κεφαλαλγίας ή αλλαγή στα χαρακτηριστικά της κεφαλαλγίας.
 • Πονοκέφαλοι ακολουθούμενοι από επιληπτικές κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρες.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Ορισμένα άλλα συμπτώματα και εκτιμήσεις απαιτούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πονοκεφάλου.

Οι 5 πιο ανησυχητικοί λόγοι για πονοκεφάλους:

Οι παρακάτω είναι μερικοί λόγοι έκτακτης ανάγκης για ιατρική περίθαλψη για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για τον πονοκέφαλό σας.

Ογκος στον εγκέφαλο:

Όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα στον εγκέφαλο πολλαπλασιάζονται και διαιρούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο, αναπτύσσεται ένας όγκος στον εγκέφαλο. Η ύπαρξη του όγκου μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, επειδή το κρανίο δεν επιτρέπει την εκτεταμένη διεύρυνση του εγκεφάλου.

Οι πονοκέφαλοι θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την εξέλιξη ενός όγκου στον εγκέφαλο. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι επίσης μια πιθανότητα για ορισμένα άτομα.

Τα ακόλουθα είναι τα συμπτώματα του όγκου του εγκεφάλου μεταξύ των ατόμων που πηγαίνουν στα επείγοντα για πονοκεφάλους:

 • Οπτικές αλλαγές, σπασμοί και αλλαγμένη ψυχική κατάσταση.
 • Ναυτία, έμετος, ζάλη και πτώσεις.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται ο όγκος, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν.

Θεραπευτική αγωγή:

Η θέση του όγκου καθορίζει τη θεραπεία και αν έχει εξαπλωθεί. Η χειρουργική αφαίρεση, η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του καρκίνου.

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα:

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άοσμο και άχρωμο αέριο που παράγεται όταν καίγεται καύσιμο σε αυτοκίνητο ή φούρνο.

Σύμφωνα με τις μελέτες, υπολογίζεται ότι 20.000 άτομα επισκέπτονται τα επείγοντα κάθε χρόνο λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

Η έλξη του μονοξειδίου του άνθρακα στα κύτταρα είναι ισχυρότερη από αυτή του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, τα μόρια μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να αντικαταστήσουν το οξυγόνο, με αποτέλεσμα την ασφυξία και τον θάνατο.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί επίσης να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ζάλη αδυναμία
 • Ναυτία έμετος σύγχυση
 • Δυσφορία στο στήθος

Ορισμένα άτομα που κοιμούνται ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Θεραπευτική αγωγή:

Όταν κάποιος εκτίθεται σε μονοξείδιο του άνθρακα, θα πρέπει να βγει στον καθαρό αέρα και να καλέσει για έκτακτη ανάγκη.

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα θα αντιμετωπιστεί με οξυγόνο και ένα φάρμακο που ονομάζεται μπλε του μεθυλενίου, που χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας (IV) γραμμής.

Εγκεφαλικό:

Τα ισχαιμικά και αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι εγκεφαλικού. Όταν ένας θρόμβος αίματος εγκατασταθεί σε μια αρτηρία του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αιμορραγία του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα ή να πεθάνει εάν ένας γιατρός δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια αμέσως. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι πιο πιθανό από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Πρόσθετα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου λόγω χαλάρωσης του προσώπου.
 • Αλλαγές ομιλίας, αδυναμία, μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος εμετός.

Υπάρχουν δύο επιλογές για φάρμακα για τη διάσπαση ενός θρόμβου και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου ή την αποκατάσταση μιας σπασμένης αρτηρίας.

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να αγνοούν τους πονοκεφάλους καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε αυτές και στα μωρά τους.

Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

Προεκλαμψία:

Σε μια αναφορά, αυτή η κατάσταση προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πρωτεϊνουρία.

Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σύνδρομο HELLP. Το HELLP σημαίνει αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Μια γυναίκα μπορεί επίσης να εμφανίσει προεκλαμψία αμέσως μετά τον τοκετό.

Εκτός από τον πονοκέφαλο, ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Αλλάζει το όραμα
 • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα
 • Ναυτία
 • Εμετός

Εάν η εγκυμοσύνη είναι στις 37 εβδομάδες, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη γέννηση του μωρού.

Οι εγκυμοσύνες που δεν είναι τόσο μακριά μπορεί να απαιτούν συχνή παρακολούθηση, ανάπαυση στο κρεβάτι, θεραπείες αρτηριακής πίεσης και φάρμακα που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των πνευμόνων του εμβρύου για να βοηθήσουν τον πρόωρο τοκετό.

Εκλαμψία:

Η εκλαμψία είναι μια σοβαρή μορφή υπέρτασης της εγκυμοσύνης που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς ή να φέρει μια γυναίκα σε κώμα. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της μητέρας όσο και του εμβρύου. Το σύνδρομο HELLP μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα αυτού.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, εκτός από τον πονοκέφαλο:

 • Επιληπτικές κρίσεις και κώμα που προκαλείται από υπερβολική αρτηριακή πίεση

Η θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή απειλητικών για τη ζωή συνεπειών όπως ναυτία, έμετος και ευαισθησία στο φως. Δύο παραδείγματα είναι η λήψη φαρμάκων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η έγχυση θειικού μαγνησίου μέσω ενδοφλέβιας γραμμής για τη μείωση του κινδύνου επιληπτικών κρίσεων.

Οι γιατροί θα μπορούσαν επίσης να δοκιμάσουν ό,τι μπορούν για να γεννήσουν το μωρό. Ας υποθέσουμε ότι μια γυναίκα λαμβάνει ένα επισκληρίδιο ή νωτιαίο αναισθητικό για τη διαχείριση του πόνου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αναπτύξει έναν σοβαρό πονοκέφαλο γνωστό ως πονοκέφαλο μετά τη σκληροπυρηνική παρακέντηση (PDPH) αμέσως μετά τον τοκετό.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε να ανησυχείτε για έναν πονοκέφαλο σε ένα παιδί;

Οι πονοκέφαλοι δεν είναι τόσο σοβαροί, αλλά θα πρέπει να ανησυχείτε όταν ένας πονοκέφαλος ξυπνά το παιδί σας από τον ύπνο, γίνεται πιο συχνός και αλλάζει την προσωπικότητα του παιδιού σας.

Τι σημαίνει έντονος πονοκέφαλος;

Ένας σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ζητήματα όπως όγκοι εγκεφάλου και προβλήματα εγκυμοσύνης.

Πώς είναι ο πονοκέφαλος από όγκο στον εγκέφαλο;

Οι ασθενείς τον περιγράφουν ως πόνο τύπου πίεσης. Μερικοί ασθενείς λένε ακόμη ότι είναι ένας οξύς και διαπεραστικός πόνος.

Κλείστε ένα ραντεβού τώρα, για να απαντήσετε σε όλες τις απορίες σας. Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τους κορυφαίους νευρολόγοι στο Καράτσι.