Οι 3 κορυφαίοι τρόποι για να διατηρήσετε το Cloud Storage σας ασφαλές και ασφαλές

Η αποθήκευση στο cloud προσφέρει μια βολική λύση για την εξοικονόμηση δεδομένων χωρίς να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο αποθήκευσης στον υπολογιστή, το smartphone και άλλες συσκευές σας. Παρέχει επίσης έναν ασφαλή και απλό τρόπο για τις επιχειρήσεις να διατηρούν τα δεδομένα με ασφάλεια στο διαδίκτυο, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε άλλους να έχουν πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, εφόσον τους χορηγηθεί άδεια.

Τι είναι όμως η αποθήκευση cloud και πώς λειτουργεί; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι χρήστες υπηρεσιών cloud και πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα δεδομένα στην υπηρεσία cloud σας ασφαλή και ασφαλή; Αυτός ο οδηγός θα απαντήσει σε όλες αυτές τις καυτές ερωτήσεις και πολλά άλλα.

Τι είναι το Cloud Storage και πώς χρησιμοποιείται;

Είναι πιθανό να έχετε ακούσει δημοφιλείς υπηρεσίες αποθήκευσης cloud όπως το Dropbox, το Google Drive και το Box. Ίσως εσείς ή η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ένα από αυτά. Αλλά έχετε σταματήσει ποτέ να σκεφτείτε πώς λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες;

Η αποθήκευση στο cloud βασίζεται σε εικονική υποδομή αποθήκευσης. Αυτή η υποδομή βασίζεται σε μετρούμενους πόρους, προσβάσιμες διεπαφές, πολλαπλή μίσθωση και σχεδόν στιγμιαία ελαστικότητα και επεκτασιμότητα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται, δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας, διαχειρίζονται και διατηρούνται σε αυτά τα συστήματα απομακρυσμένης αποθήκευσης μέσω λογικών ομάδων αποθήκευσης που κατανέμονται σε διαφορετικούς διακομιστές αποθήκευσης που συνήθως βρίσκονται σε ένα κέντρο δεδομένων και διαχειρίζονται από τρίτο πάροχο cloud.

Οι μεγαλύτερες απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι χρήστες της υπηρεσίας Cloud

Ενώ η αποθήκευση στο cloud θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους και πιο ασφαλείς τρόπους αποθήκευσης δεδομένων, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud περιλαμβάνουν:

  • Cryptojacking
  • Παραβίαση λογαριασμών
  • Παραβιάσεις δεδομένων
  • Εσωτερικές απειλές
  • Άρνηση υπηρεσίας (επιθέσεις DDoS)
  • Μη ασφαλείς εφαρμογές
  • Ανεπαρκής εκπαίδευση

Οι περισσότερες από αυτές τις απειλές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή να αποφευχθούν εντελώς, εάν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε και να ασφαλίζετε σωστά τον αποθηκευτικό χώρο στο cloud.

Πώς να ασφαλίσετε τον αποθηκευτικό χώρο σας στο Cloud

Οι παρακάτω συμβουλές προσφέρουν μερικές από τις πιο εύκολες και αποτελεσματικές λύσεις για την ασφάλεια του αποθηκευτικού χώρου σας στο cloud. Ακολουθήστε τους για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας προστατευμένα.

Έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) είναι ένα από τα απλούστερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην υπηρεσία αποθήκευσης cloud. Οι περισσότεροι πάροχοι αποθήκευσης cloud έχουν ενσωματωμένες ρυθμίσεις ασφαλείας που σας επιτρέπουν να ενεργοποιήσετε το MFA και οι περισσότεροι από αυτούς συνιστούν να το κάνετε αμέσως μόλις ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας.

Η ενεργοποίηση του MFA για αποθήκευση στο cloud είναι σαν να κλειδώνετε την εξώπορτά σας όταν φεύγετε από το σπίτι σας. Είστε ο μόνος που έχει το κλειδί και οι περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευτούν πολύ να μπουν στο σπίτι σας χωρίς ένα.

Όταν το MFA είναι ενεργοποιημένο, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε έναν κωδικό ασφαλείας που δημιουργείται αυτόματα και αποστέλλεται σε άλλη συσκευή ή λογαριασμό της επιλογής σας. Εκτός από την εισαγωγή των διαπιστευτηρίων σύνδεσής σας, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε αυτόν τον ασφαλή κωδικό, ο οποίος αλλάζει με κάθε σύνδεση. Η ενεργοποίηση του MFA διασφαλίζει ότι ακόμα κι αν κάποιος λάβει τις πληροφορίες σύνδεσης λογαριασμού, δεν θα μπορεί να εισαγάγει τον κωδικό ασφαλείας εκτός και αν έχει πρόσβαση στον λογαριασμό στον οποίο αποστέλλεται.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Το VPN σημαίνει εικονικό ιδιωτικό δίκτυο και η χρήση ενός προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και ασφάλειας για τα πάντα, από την περιήγηση στο Διαδίκτυο έως τη χρήση υπηρεσιών αποθήκευσης cloud.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε α VPN για ασφαλή σύνδεση στον αποθηκευτικό χώρο σας στο cloud. Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN με υπολογιστικό νέφος, ουσιαστικά δημιουργείτε μια ασφαλή σήραγγα που οδηγεί στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο cloud. Εάν ο πάροχος υπηρεσιών αποθήκευσης cloud δεν προσφέρει ήδη έναν τρόπο δημιουργίας μιας πύλης VPN, τα δεδομένα στο σύννεφο θα είναι ασφαλή, εφόσον χρησιμοποιείτε VPN για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο στις συσκευές που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο cloud.

Εκπαίδευση υπαλλήλων

Ενώ οι περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο προέρχονται από έξω από μια επιχείρηση, συχνά συμβαίνουν λόγω αμέλειας ή έλλειψης εκπαίδευσης εντός της εταιρείας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η επιχείρησή σας βασίζεται σε υπηρεσίες αποθήκευσης cloud για τη διατήρηση και την πρόσβαση σε δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει διεξάγουν σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων για να διασφαλιστεί ότι όλοι στο προσωπικό κατανοούν πώς να διαχειρίζονται τον χώρο αποθήκευσης cloud με ασφάλεια και ασφάλεια. Ρυθμίστε τακτικές συνεδρίες για να διασφαλίσετε ότι όλοι παραμένουν ενημερωμένοι με τις νέες λειτουργίες και αντιμετωπίζουν τυχόν πιθανά ζητήματα.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την υπηρεσία αποθήκευσης cloud, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα δεδομένα σας διατηρούνται ασφαλή και υγιή.