Κυψέλες εναντίον εξανθήματος: Ποιες είναι οι διαφορές;

Υποφέρετε από εξάνθημα ή από την ενοχλητική ενόχληση που φαίνεται να συνοδεύεται από αυτό; Ή χειρότερα, ίσως υποφέρετε από κνίδωση τελευταία και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια την αιτία τους.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό που ξεκίνησε ως εξάνθημα να έχει μετατραπεί σε κνίδωση καθώς η ενόχληση εντείνεται. Ή ίσως νομίζατε ότι δεν είχατε ποτέ εξάνθημα από οτιδήποτε συνέβη και τώρα υπάρχουν κόκκινες κηλίδες παντού σας.

Εάν είστε λίγο μπερδεμένοι σχετικά με τις διαφορές μεταξύ κνίδωσης και εξανθήματος, είστε στο σωστό μέρος για μια λύση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τις αισθητές διαφορές μεταξύ τους.

Τι είναι το εξάνθημα;

Το εξάνθημα είναι μια αλλαγή στο δέρμα που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Είναι μια πάθηση του δέρματος που έχει ως αποτέλεσμα κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο. Συνήθως αναφέρεται σε όλους τους τύπους δερματικών φλεγμονών και καταστάσεων έκρηξης.

Τι είναι οι κυψέλες;

Οι κυψέλες είναι συνήθως μεγάλες, κόκκινες και φαγούρα στο δέρμα που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να υποχωρήσουν το ίδιο γρήγορα. Συχνά είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης και μπορεί να προκληθούν από πράγματα όπως τρόφιμα, φάρμακα ή ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος.

Μπορούν επίσης να προκληθούν από το στρες ή το άγχος. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού, των χεριών, των ποδιών και των γεννητικών οργάνων. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά και μπορούν να σχηματιστούν σε συστάδες.

Hives vs Rash: The Differences

Υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ κνίδωσης και εξανθημάτων. Για το ένα, οι κνίδωση τείνουν να ανασηκώνονται, ενώ το εξάνθημα είναι συχνά επίπεδο. Επιπλέον, οι κνίδωση συνήθως προκαλούν φαγούρα, ενώ ένα εξάνθημα μπορεί ή όχι.

Τέλος, οι κνίδωση τείνουν να έρχονται και να φεύγουν γρήγορα, ενώ ένα εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες. Τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, ενώ μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν είστε σίγουροι αν έχετε ένα εξάνθημα ή κνίδωσηείναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό για διάγνωση.

Επιλογές θεραπείας

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές επιλογές θεραπείας για κνίδωση και εξανθήματα. Για ήπιες κνίδωση ή εξάνθημα, μπορείτε να δοκιμάσετε μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά ή κρέμα υδροκορτιζόνης. Εάν αυτά δεν λειτουργούν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο αντιισταμινικό ή στεροειδές.

Οι ερεθισμοί του δέρματος μπορούν να καταπραΰνονται με τοπικές κρέμες ή αλοιφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες στο σπίτι, όπως οι κρύες κομπρέσες, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Για ένα εξάνθημα, μπορεί επίσης να χρειαστείτε ένα αντιβιοτικό εάν προκαλείται από λοίμωξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για θεραπεία.

Πρόληψη

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε εξαρχής την εμφάνιση κνίδωσης ή εξανθήματος. Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί σε μια συγκεκριμένη ουσία, αποφύγετε την επαφή με αυτήν. Ένα άλλο είναι να εφαρμόζετε καλή υγιεινή και να αποφεύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες ή ξυράφια, με άλλους.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έρθετε σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, πάρτε ένα αντιισταμινικό πριν από την έκθεση. Και τέλος, αποφύγετε το ξύσιμο εάν έχετε κνίδωση ή εξάνθημα, καθώς αυτό μπορεί μόνο να επιδεινώσει τα πράγματα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα δροσερό και στεγνό για να αποφύγετε την εφίδρωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Πόσο μεταδοτικά είναι τα εξανθήματα και οι κνίδωση;

Εξανθήματα και κνίδωση μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικά, ειδικά εάν προκαλούνται από μόλυνση. Εάν έχετε εξάνθημα ή κυψέλη, θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να υποχωρήσει το εξάνθημα ή η κυψέλη. Εάν πρέπει να είστε σε στενή επαφή με κάποιον, φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Το πόσο μεταδοτικά είναι εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, τα αλλεργικά εξανθήματα και οι κνίδωση δεν είναι μεταδοτικά, αλλά τα εξανθήματα που προκαλούνται από ιούς είναι εξαιρετικά μεταδοτικά. Συνήθως μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που έχει εξάνθημα ή κνίδωση, αλλά μεταδίδονται επίσης μέσω έμμεσης επαφής, όπως το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας και μετά το άγγιγμα του προσώπου σας.

Εξανθήματα και κνίδωση μπορούν επίσης να εξαπλωθούν μέσω του αέρα, όπως όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Εάν έχετε εξάνθημα ή κνίδωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία και να βρείτε την καλύτερη θεραπεία.

Σπιτικές θεραπείες για κνίδωση και εξανθήματα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κνίδωσης και των εξανθημάτων. Μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία είναι η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στην πληγείσα περιοχή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και την ερυθρότητα που σχετίζονται με τις κνίδωση και τα εξανθήματα.

Ένα άλλο είναι να κάνετε λουτρά με πλιγούρι βρώμης, που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να μειώσετε τη φλεγμονή του δέρματος. Επιπλέον, η χρήση φυσικών ελαίων όπως το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο, η εφαρμογή ενός μείγματος μαγειρικής σόδας και νερού ή η χρήση φακελάκια τσαγιού χαμομηλιού μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την ενυδάτωση του δέρματος και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κνίδωσης και των εξανθημάτων.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία για κνίδωση ή εξάνθημα

Υπάρχουν πολλές μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για κνίδωση και εξανθήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία. Εάν έχετε κνίδωση ή εξάνθημα και αντιμετωπίζετε επίσης δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού ή της γλώσσας ή λιποθυμία, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική θεραπεία.

Οι κνίδωση και τα εξανθήματα μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης, επομένως είναι σημαντικό να αξιολογηθείτε από έναν γιατρό από Premier Medical όσο το δυνατόν συντομότερα. Εάν έχετε κνίδωση ή εξάνθημα που δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία για να αποκλείσετε τυχόν πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Εξηγήσεις για εξανθήματα και κνίδωση

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν αντιμετωπίζετε κνίδωση έναντι εξανθήματος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Πολλές θεραπείες για κνίδωση και εξανθήματα αλληλεπικαλύπτονται, αλλά υπάρχουν και ορισμένες σημαντικές διαφορές.

Οι κυψέλες είναι συνήθως ανασηκωμένες, κόκκινες και προκαλούν φαγούρα, ενώ τα εξανθήματα μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές. Είναι επίσης τυπικά μια αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο, ενώ τα εξανθήματα μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, τόσο οι κνίδωση όσο και τα εξανθήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στις υπόλοιπες αναρτήσεις του ιστολογίου μας. Εδώ θα βρείτε μια σειρά από ενημερωτικές και ενημερωτικές αναρτήσεις ιστολογίου για να βελτιστοποιήσετε τη ζωή σας.