Κατακτήστε την τέχνη του αποξηραντικού με αυτές τις συμβουλές

Από αμνημονεύτων χρόνων, υπήρξε μάρτυρας της χρήσης της καμφοράς για τη συντήρηση μάλλινων ενδυμάτων ή άλλων πολύτιμων πραγμάτων που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική υγρασία. Όμως, όπως γνωρίζουμε, η εισπνοή καμφοράς ή η επαφή με αυτήν μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, επομένως υπήρχε ανάγκη για μια ουσία που αργότερα ανακαλύφθηκε ως αποξηραντικό. Τα αποξηραντικά είναι ενώσεις όπως το Silica Gel, το οποίο βοηθά να διατηρούνται τα προϊόντα στεγνά και σταθερά, ειδικά σε υγρό περιβάλλον, απορροφώντας την υγρασία που υπάρχει στον αέρα.

Τα αποξηραντικά όπως το Aerogel, η άργιλος μπεντονίτη και το χλωριούχο ασβέστιο απορροφούν την υγρασία από τον περιβάλλοντα χώρο όπου χρησιμοποιείται και μειώνουν την υγρασία. Τα αποξηραντικά έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για να καταπολεμούν την υγρασία που προέρχεται από πηγές όπως οι υδρατμοί στον αέρα, η υγρασία που περιέχεται σε ένα υλικό, η υγρασία στο τοίχωμα συσκευασίας του υλικού, αλλά και για να εμποδίζουν την είσοδο υγρασίας σε ένα υλικό στεγανοποίησης λόγω οποιασδήποτε διαρροής .

Πώς να επιλέξετε το σωστό ξηραντικό;

Τα αποξηραντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, αλλά ανάλογα με τον σκοπό, πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο ξηραντικό που θα χρησιμοποιηθεί για σωστή συντήρηση και αυτοασφάλεια. Η επιλογή του σωστού αποξηραντικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η γνώση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στην οποία θα εκτεθεί το προϊόν, η μέση περίοδος έκθεσης, η γνώση της απαιτούμενης ποσότητας και η κατοχή όλων των πληροφοριών για τη γύρω περιοχή. Ο πιο κατάλληλος συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας είναι το σημείο δρόσου, όπου η περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα είναι στον κορεσμό του και ο περίσσιος υδρατμός συμπιέζεται προς τα έξω. Συμβουλές για την επιλογή του σωστού αποξηραντικού:-

 • Το πρώτο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι η ικανότητα απορρόφησης και ο ρυθμός απορρόφησης των ενώσεων που χρησιμοποιούνται.
 • Ο επόμενος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή είναι η απορροφητική συμπεριφορά ή τάση των αποξηραντικών σε υψηλές θερμοκρασίες και ακραίες συγκεντρώσεις υδρατμών.
 • Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, επιλέγοντας είτε ένα εύκαμπτο δοχείο είτε ένα άκαμπτο δοχείο με βάση τις απαιτήσεις.

Η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι το αποξηραντικό, το οποίο έχει μέσο ρυθμό απορρόφησης και μέση ικανότητα απορρόφησης όπως πυριτική γέλη, άργιλος μπεντονίτη κ.λπ.

Η ασφάλεια προέχει.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αντιμετώπιση αποξηραντικών όπως:

Κάνω

 • Μερικές φορές τα αποξηραντικά χρειάζονται για θέρμανση για αναγέννηση στους 200 έως 250 F για 0,5 έως 2 ώρες σε συμβατικό φούρνο και όχι σε φούρνο μικροκυμάτων.
 • Μόλις το αποξηραντικό απορροφήσει νερό, μπορεί να θερμανθεί και να επανενεργοποιηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όχι-

 • Τα αποξηραντικά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά, καθώς είναι τοξικά, μη αναλώσιμα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν απειλή για τη ζωή και κυρίως πνιγμό.
 • Σε περίπτωση κατάποσης προκαλεί αφυδάτωση, ερεθισμό που οδηγεί σε εμετό, στομαχικές διαταραχές κ.λπ.
 • Η εισπνοή του ξηραντικού είναι εξίσου επικίνδυνη με την κατάποση, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να επηρεάσει τους πνεύμονες και να οδηγήσει σε δύσπνοια (δύσπνοια).
 • Δεν πρέπει να έρχεται κανείς σε επαφή με γυμνά χέρια και καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, ερεθισμό των ματιών και να οδηγήσει σε προσωρινή τύφλωση.
 • Ορισμένα αποξηραντικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο ή παρόμοιες θανατηφόρες ασθένειες εάν καταναλωθούν, εισπνευστούν ή αγγιχτούν.
 • Μην χρησιμοποιείτε το ξηραντικό, το οποίο είναι αχρησιμοποίητο για περισσότερα από 3-5 χρόνια.

Γιατί απαιτείται ξηραντικό;

 • Κυρίως, φαρμακευτικό αποξηραντικό χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των φαρμακευτικών φαρμάκων από την υγρασία.
 • Ολόκληρο το σύστημα κλιματισμού βασίζεται στη χρήση ξηραντικών.
 • Τα αποξηραντικά χρησιμοποιούνται επίσης για την απορρόφηση νερού από ενώσεις διαλυτών που είναι δυσανεκτικές στο νερό.
 • Τα αποξηραντικά χρησιμοποιούνται επίσης στην κτηνοτροφία για την ξήρανση των μωρών ζώων που είναι νεογέννητα.
 • Αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για τη διατήρηση κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Συμπέρασμα:-

Τα αποξηραντικά είναι υγροσκοπικές ουσίες που λειτουργούν με βάση την αρχή της απορρόφησης υγρασίας. Η επιλογή του σωστού είδους ξηραντικού για τον σωστό σκοπό είναι σημαντική, καθώς διαφορετικά μπορεί να παρουσιάσει δυσμενή αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το αλάτι είναι α αποξηραντικό, αλλά μπορεί να είναι διαβρωτικό εάν χρησιμοποιηθεί με μεταλλικά αντικείμενα. Υπάρχουν διάφορα κατασκευαστές αποξηραντικών που παρέχουν επαρκή αποξηραντικά για την αποθήκευση των πολύτιμων αντικειμένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είτε για κλινική χρήση είτε για οικιακή χρήση.