Θα πρέπει να εγκαταλείψετε τον αποκλειστικό οικοδεσπότη σας και να μετακινηθείτε στο Cloud;

Οι υπηρεσίες cloud έχουν μεταμορφώσει τη βιομηχανία πληροφορικής μας όπως καμία άλλη τεχνολογία δεν έχει μεταμορφωθεί ποτέ. Ο όγκος της διαφημιστικής εκστρατείας που περιβάλλει το σύννεφο αξίζει κάπως. Ως επαγγελματίας πληροφορικής, θυμάμαι τις μέρες που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το cloud. Τότε, είχε πυροδοτήσει ένα άλλο επίπεδο τρέλας όχι μόνο μεταξύ επαγγελματιών αλλά και ατόμων.

Αν και ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό, το cloud δεν είναι για όλους. Εννοώ ότι, ως επιχείρηση, μπορεί να βρείτε το cloud που αξίζει να παρακολουθήσετε, αλλά δεν θα προσθέσει μεγάλη αξία στην επιχείρησή σας, εκτός εάν γνωρίζετε πού και πώς να το εφαρμόσετε.

Έτσι, η πιο πιεστική ερώτηση που ακούω είναι – πρέπει να μετακομίσω στο cloud και να εγκαταλείψω την αποκλειστική φιλοξενία μου;

Και για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να το σχολιάσω, κανείς δεν μπορεί. Αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να αναφέρω μερικές παραμέτρους που θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να μετακινηθείτε στο cloud.

1. Τιμή

Η αποκλειστική φιλοξενία χρειάζεται βαριές προκαταβολές κάθε μήνα. Αν δεν έχετε μια ομάδα τεχνικών, θα δυσκολευτείτε να διαχειριστείτε τις δραστηριότητες στον διακομιστή σας. Αυτοί οι παράγοντες μαζί αντιπροσωπεύουν μια ακριβή υπηρεσία φιλοξενίας. Αν και οι περισσότεροι οργανισμοί πληρώνουν εύκολα για αποκλειστικούς διακομιστές, το κόστος είναι συχνά απαγορευτικό για τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες. Με απλά λόγια, εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μια ακριβή αποκλειστική υπηρεσία ή υπηρεσία συντοπισμού, ακολουθήστε τη, αλλά αν δεν μπορείτε, το cloud μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να εξετάσετε.

2. Υλικό

Όταν συντοποθετείτε τους διακομιστές σας, δεσμεύεστε από μια συμφωνία παροχής υπηρεσιών που σας καθιστά υπεύθυνους για όλη την επισκευή ζημιών και μερικές φορές και για τη συντήρηση. Με τα σύννεφα, εξαλείφετε την εξάρτηση από το υλικό κάθε είδους. Το Cloud hosting περιορίζει μεγάλα δεδομένα αναπτύσσοντας πολλά VM (εικονικές μηχανές) χωρίς να χρησιμοποιεί πραγματικά μεγάλες ποσότητες υλικού.

3. Επεκτασιμότητα

Οι ταχέως μεταβαλλόμενες επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμη πιο γρήγορη ανάπτυξη. Οι παραδοσιακές υπηρεσίες φιλοξενίας δεν είναι τόσο επεκτάσιμες όσο τα σύννεφα. Με το cloud computing, έχετε την επιλογή να κλιμακώσετε το υπολογιστικό περιβάλλον σας όπως και όταν χρειάζεται. Το Cloud αυτοματοποιεί την κλίμακα εύρους ζώνης και αποθήκευσης, ώστε ο κεντρικός υπολογιστής σας να κλιμακώνεται όταν χρειάζεται.

4. Τεχνολογικές τάσεις

Πλέον υπηρεσίες κέντρου δεδομένων στην Ινδία αγορά μεταχειρισμένου, ξεπερασμένου υλικού. Η αναβάθμιση σε νεότερες τεχνολογίες είναι απαραίτητη. Χωρίς αναβάθμιση σε νεότερη και καλύτερη τεχνολογία, σύντομα θα γίνεστε ξεπερασμένοι και θα ξεπερνούσατε τους συνομηλίκους σας. Οι τεχνολογικές τάσεις που βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ανάπτυξης θα αρχίσουν σύντομα. Αν θέλετε να αναπτύξετε τάσεις όπως Big Data, Blockchains και PaaS, το cloud είναι αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύετε. Οι ιδρυτές των τεχνολογιών cloud ήταν αρκετά συνετοί ώστε να ενσωματώσουν τέτοιες τεχνολογίες που θα κάνουν την πλατφόρμα έτοιμη για το μέλλον.

5. API

7 στις 10 εταιρείες με τις οποίες επικοινωνώ έχουν μετακομίσει στο cloud για να αξιοποιήσουν τις εικονικές μηχανές. Οι εικονικές μηχανές είναι φανταστικοί υπολογιστές – ή σταθμοί εργασίας – που χρησιμοποιούν συγκεντρωμένους πόρους για να κάνουν τους υπολογιστές ευκολότερους και πιο προσιτούς. Έτσι, ας πούμε, εάν χρειάζεστε έναν υπολογιστή με 64 GB μνήμης RAM και 128 GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν έχετε τους οικονομικούς πόρους, μπορείτε να προμηθευτείτε αυτόν τον σταθμό εργασίας με την εγγραφή σας σε έναν διακομιστή cloud. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα επειδή στην πραγματικότητα δεν αγοράζετε τίποτα αλλά μόνο νοικιάζετε ένα εικονικό τμήμα του πόρου.

Μην εγκαταλείπετε εντελώς τους αποκλειστικούς διακομιστές ή τη συντοποθεσία

Το Cloud υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Παρά το γεγονός ότι είναι πιο προσιτό και πιο φιλικό από τους αποκλειστικούς οικοδεσπότες, ο τελευταίος συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς. Ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι το cloud τελικά θα καταργήσει σταδιακά το VPS και τους αποκλειστικούς κεντρικούς υπολογιστές, απλά δεν συνέβη. Γιατί ρωτάς? Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα των αποκλειστικών διακομιστών που σίγουρα θα χάσετε:

1. Σταθερό περιβάλλον

ο συντοπισμός και η αποκλειστική φιλοξενία είναι τα δύο πιο σταθερά περιβάλλοντα που έχουν υπάρξει ποτέ στον τομέα των τεχνολογιών υπολογιστών. Με αυτές τις υπηρεσίες στο χώρο, μπορείτε να διατηρείτε τεράστιες βάσεις δεδομένων σε εξαιρετικά ασφαλή περιβάλλοντα. Οι αποκλειστικοί διακομιστές δεν είναι απλώς πιο σταθεροί αλλά και πιο στιβαροί και αποδίδουν υψηλή απόδοση σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στο cloud.

2. Προσαρμογή & Έλεγχος

Τα προγράμματα αποκλειστικού διακομιστή είναι πλέον πιο προσαρμόσιμα από ό,τι ήταν κάποτε. Έτσι, μπορείτε τώρα να ελέγχετε πόσα ξοδεύετε και σε τι. Αυτό δεν συμβαίνει με το σύννεφο. Παρόλο που τα σύννεφα σάς επιτρέπουν να προσαρμόσετε το σχέδιό σας, δεν μπορείτε να ελέγξετε καμία άλλη πτυχή της φιλοξενίας ιστού σας, επειδή διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ο πάροχος.

3. Οικονομικά

Ίσως ο μόνος λόγος που σκοπεύετε να μεταβείτε στα cloud είναι τα οικονομικά. Το μοντέλο pay as you go μπορεί να φαίνεται οικονομικό, αλλά καθώς ο ιστότοπός σας μεγαλώνει, τα σύννεφα μπορεί να σας κοστίζουν ίσο με (ακόμα περισσότερο) από τους αποκλειστικούς διακομιστές με τις ίδιες προδιαγραφές.

4. Χωρίς κοινόχρηστους πόρους

Οι αποκλειστικοί διακομιστές διασφαλίζουν ότι όλοι οι πόροι προορίζονται μόνο για τον(τους) ιστότοπό σας. Η φιλοξενία στο cloud, από την άλλη πλευρά, θα σας δώσει πρόσβαση σε ένα σταθερό τμήμα του πόρου ενώ μοιράζεστε τον συνολικό διακομιστή με πολλούς άλλους πελάτες.

Πάρε μακριά

Εξακολουθείτε να θέλετε να εγκαταλείψετε τον αποκλειστικό διακομιστή σας; Είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε σε βασικά χαρακτηριστικά όπως ο έλεγχος και η απόδοση για χάρη της προσβασιμότητας και της ευκολίας;

Ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω τον λόγο που μετακινείστε (ή δεν μετακινείστε) στο cloud. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή χρειάζεστε βοήθεια για την επιλογή συντοπισμού, VPS ή cloud, στείλτε μια ερώτηση και θα σας απαντήσουμε σε χρόνο μηδέν.

Λοιπόν, πρέπει να εγκαταλείψετε την αποκλειστική φιλοξενία και να μετακινηθείτε στο cloud; Θα είσαι ο καλύτερος κριτής γι’ αυτό!