Η σύνδεση των θυρεοειδικών ορμονών και του μεταβολισμού

Οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο για τη διατήρηση της σωστής ανάπτυξης και ανάπτυξης και ο μεταβολισμός τους ρυθμίζονται από ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα.

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση του θυρεοειδικές ορμόνες συσχετίζεται τόσο με τη μάζα του σώματος όσο και με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται. Το ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος διατηρείται με τον έλεγχο της αποθήκευσης και αξιοποίησης ενέργειας του σώματος, η οποία ελέγχεται από τις θυρεοειδικές ορμόνες (FT3 και FT4).

Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν επίσης την ομοιόσταση του νερού στο σώμα. Αυτές οι ορμόνες έχουν διάφορες επιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του παγκρέατος, της διαίρεσης του λίπους, του ήπατος και των σκελετικών μυών, τα οποία εμπλέκονται στη μεταβολική διαδικασία.

Πρέπει να διαβάσετε: 5 καλύτεροι ομοιοπαθητικοί γιατροί στο Chandigarh με στοιχεία επικοινωνίας

Τι είναι οι ορμόνες του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει αρκετές σημαντικές ορμόνες, όπως:

 • Θυροξίνη ή Τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4): Γνωστή ως θυρεοειδική ορμόνη, είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό του αδένα και έχει μικρή επίδραση στη μεταβολική δραστηριότητα. Μετατρέπεται γρήγορα σε Τ3 στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συνθήκες.
 • Τριωδοθυρονίνη (Τ3): Είναι η γλυκοπρωτεϊνική ορμόνη που είναι η πιο ενεργή στο σώμα και υπεύθυνη για το 5% της συνολικής ποσότητας της θυρεοειδικής ορμόνης που κυκλοφορεί στο αίμα.
 • Καλσιτονίνη: Όταν οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα είναι εκτός του συνηθισμένου εύρους, έχει μεγάλη επίδραση σε αυτά τα επίπεδα.

Η λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών στο ανθρώπινο σώμα

Θυρεοειδικές ορμόνες είναι σημαντικές σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως:

 • Αλλαγή καρδιακών παλμών
 • Αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας του σώματος
 • Έλεγχος του ρυθμού της θερμιδικής δαπάνης για να επηρεάσει την αύξηση ή την απώλεια βάρους
 • Έλεγχος μυϊκής συστολής
 • Διαχείριση του ρυθμού με τον οποίο τα κύτταρα που πεθαίνουν αναπληρώνονται
 • Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ή μειώνεται

Αυτό δείχνει ότι ένας υγιής μεταβολισμός απαιτεί τη διατήρηση των επιπέδων στο τυπικό εύρος.

Πρέπει να διαβάσετε: Οι καλύτερες ομοιοπαθητικές κλινικές στο Chandigarh

Πώς διαχειρίζεται το σώμα τις ορμόνες του θυρεοειδούς;

Η υπόφυση, τοποθετημένη κάτω από τον εγκέφαλο στη μέση του κρανίου, διαχειρίζεται τον θυρεοειδή αδένα ρυθμίζοντας τον αριθμό των θυρεοειδικές ορμόνες σε κυκλοφορία.

Η υπόφυση εκκρίνει μια ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς κάθε φορά που αισθάνεται πτώση ή αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδικής ορμόνης (TSH).

Ο θυρεοειδής αδένας λαμβάνει μηνύματα από αυτή την ορμόνη, ενημερώνοντάς τον ότι τα επίπεδα ορμονών του πρέπει να ρυθμιστούν.

Τι είναι το sσυμπτώματα χαμηλών ορμονών του θυρεοειδούς

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, πολλά από τα οποία προκαλούνται από επιβράδυνση του μεταβολισμού:

 • Ανησυχία
 • Μώλωπες
 • Αλλαγές στη διάθεσή σας
 • Κατάθλιψη
 • Κούραση που διαρκεί πολύ
 • Αμνησία
 • Βρογχοκήλη (πρήξιμο του λαιμού)
 • Αραίωση ή απώλεια μαλλιών
 • Παγώνουν τα χέρια και τα πόδια
 • Βαριά περίοδος
 • Πόνος στη μέση που δεν φαίνεται να υποχωρεί
 • Μυϊκός πόνος
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων
 • Αύξηση βάρους και αδυναμία απώλειας βάρους

Πρέπει να διαβάσετε: Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο οπτομέτρη στην περιοχή σας;

Διάγνωση παθήσεων του θυρεοειδούς

Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί κατά καιρούς, καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα διαφόρων άλλων ασθενειών.

Ευτυχώς, διάφορες εξετάσεις, όπως αυτές που περιγράφονται παρακάτω, μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της διάγνωσης και της αιτίας:

Μία από τις πιο συχνές διαδικασίες για τον εντοπισμό προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι μια εξέταση θυρεοειδούς, η οποία αναλύει την ποσότητα των ορμονών που σχετίζονται με τον θυρεοειδή στο αίμα.

Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί ραδιενεργό ιώδιο με τη μορφή χαπιού ή ένεσης και ο γιατρός σας θα μπορεί να παρακολουθεί πόσο απορροφά ο θυρεοειδής σας.

Ο κλινικός ιατρός αναζητά ανωμαλίες στο μέγεθος, τη δομή ή την επέκταση του αδένα (οζίδια). Μια άλλη εναλλακτική είναι ο υπέρηχος, ο οποίος διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά.

Ο γιατρός ελέγχει τον αυχένα για οποιαδήποτε ανάπτυξη ή επέκταση του θυρεοειδούς αδένα χρησιμοποιώντας μια γρήγορη, ανώδυνη φυσική εξέταση.

Πρέπει να διαβάσετε: LAAM – ΜΥΟΜΕΚΤΟΜΗ

Αλλαγές τρόπου ζωής

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να μην είναι απαραίτητα κληρονομικά. Μπορεί να αναπτυχθεί λόγω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η κακή, ανθυγιεινή διατροφή, το αυξημένο άγχος και οι ανεπάρκειες βιταμινών.

 • Καταναλώστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ιώδιο, φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα, ο σολομός, μια κατάλληλη ποσότητα λαδιού καρύδας, το κρέας και τα ιχθυέλαια είναι όλα πλούσια σε λιπαρά και μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του ανοσοποιητικού και στην αποφυγή διαταραχών του θυρεοειδούς.
 • Θα πρέπει να περιλαμβάνονται αυγά, πράσινα λαχανικά, κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.
 • Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι, το κομπούχα, το μηλόξυδο, το kimchi και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσουν στην πέψη και τον μεταβολισμό, αλλάζοντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
 • Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τη γενική σας υγεία. Οι τακτικοί ασκούμενοι έχουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ταχύτερο μεταβολισμό, ισχυρότερο ανοσοποιητικό και διατηρούν υγιές σωματικό βάρος.

Ομοιοπαθητική θεραπεία για θυρεοειδικές ορμόνες

Οι ασθενείς που πάσχουν από διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να επωφεληθούν από την αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο της ομοιοπαθητικής. Ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον θυρεοειδή ορμόνες μειώνουν την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και είναι κατάλληλα για άτομα όλων των ηλικιών.

Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην έννοια της εξατομίκευσης, η οποία αναγνωρίζει ότι κάθε άτομο είναι ένα μοναδικό πλάσμα που χρειάζεται ξεχωριστές θεραπείες για τις παθήσεις του ανάλογα με τη φυσική του σύνθεση. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί αξιολογούν την έκταση της βλάβης της νόσου και στη συνέχεια προτείνουν στον ασθενή το κατάλληλο είδος και ποσότητα φαρμάκου με φυσική ουσία.

Η ομοιοπαθητική είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος που βοηθά τους θυρεοειδείς αδένες να ανακτήσουν τη λειτουργία τους και να απελευθερώσουν τη σωστή ποσότητα ορμονών. Η ομοιοπαθητική θεραπεύει τους ασθενείς χωρίς να προκαλεί βλάβη σε άλλα όργανα του σώματος και προάγει τη συνολική υγεία.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται με ομοιοπαθητική, η οποία ανακουφίζει τα σημάδια και διαγιγνώσκει και θεραπεύει την υποκείμενη αιτία. Η ομοιοπαθητική παρέχει μια φυσική και ασφαλή μακροχρόνια θεραπεία για την πάθηση σε αυτήν την προσέγγιση.

συμπέρασμα

Η θυρεοειδική ορμόνη είναι μια ζωτικής σημασίας ορμόνη με ευρύ φάσμα επιδράσεων στο σώμα σας. Μπορεί να έχετε πολύ λίγη ή υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών κατά καιρούς. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά ιάσιμες, κάτι που είναι εξαιρετική είδηση. Μη διστάσετε να μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε σημάδια που σχετίζονται με τις ορμόνες του θυρεοειδούς ή θέλετε να μάθετε εάν έχετε κάποιους παράγοντες κινδύνου για ασθένεια του θυρεοειδούς. Ήρθαν να σε βοηθήσουν.