Γιατί είναι σημαντική η Βιώσιμη Διατροφή;

Η βιώσιμη διατροφή σημαίνει να τρώτε λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων τόφου, φασολιών και οσπρίων. Εάν το μισό του πιάτου σας είναι λαχανικά, θα τρώτε πιο βιώσιμα. Επίσης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα.

Βιωσιμότητα

Πλέον διατροφολόγος κοντά μου προωθεί μια βιώσιμη διατροφή. Η βιώσιμη διατροφή είναι ένας τρόπος διατροφής που μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος και προωθεί ένα υγιές ανθρώπινο σώμα. Είναι επίσης πολιτιστικά αποδεκτό, προσβάσιμο, οικονομικά δίκαιο και χρησιμοποιεί καλύτερα τους φυσικούς πόρους. Εν ολίγοις, οι βιώσιμες δίαιτες αποτελούν τη βάση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μια βιώσιμη διατροφή βασίζεται στις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής που λαμβάνει υπόψη τις ηθικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Συνήθως περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφίμων και μια ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και των ενεργειακών αναγκών. Επιπλέον, περιορίζουν την πρόσληψη ζάχαρης, λίπους και αλατιού.

Κοινωνικός

Η βιώσιμη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας γιατί η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία και το περιβάλλον μας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των θρεπτικών συστατικών που προάγουν τις ασθένειες αυξάνοντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Εν ολίγοις, η βιώσιμη διατροφή αφορά τα συστήματα τροφίμων που μειώνουν την κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια.

Η αειφόρος διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της πράσινης οικονομίας, η οποία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός μοχλός για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την παραγωγή τροφίμων για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και ανθρώπινων επιπτώσεων και τη μεγιστοποίηση των φυσικών πόρων. Μια βιώσιμη διατροφή θα πρέπει επίσης να είναι πολιτισμικά και οικονομικά αποδεκτή και να μπορεί να καταναλωθεί από οποιονδήποτε.

Πολιτιστικός

Η βιώσιμη διατροφή διασφαλίζει ότι η σωστή τροφή είναι διαθέσιμη στους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή. Επικεντρώνεται στην ποιότητα της διατροφής και στην ασφάλεια των προϊόντων διατροφής. Επικεντρώνεται επίσης στη μείωση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με ασθένειες και στην αύξηση της κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία. Η έννοια της βιώσιμης διατροφής δεν περιορίζεται στη βιομηχανία τροφίμων.

Εκτός από τις διατροφικές και τεχνολογικές πτυχές, η βιώσιμη διατροφή πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παρόλο που ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι αλλαγές σε άλλους τομείς μπορεί να έχουν τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάτι που απαιτεί στρατηγικές που αφορούν συγκεκριμένα το πλαίσιο. Μία από τις πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές για την επίτευξη βιώσιμων δίαιτων είναι η συμπερίληψη διατροφικών οδηγιών που ενσωματώνουν τη διατροφική σύνθεση και την πρόσληψη ενέργειας. Αυτή η προσέγγιση γίνεται πιο διαδεδομένη παγκοσμίως, με νέες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές να αναπτύσσονται σε πολλές χώρες.

Περιβαλλοντική

Η βιώσιμη διατροφή εστιάζει στην αύξηση του αριθμού των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε, ενώ παράλληλα μειώνει την κατανάλωση αυτών που συνδέονται με ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων μας είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, διατηρώντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους και υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες. Τελικά, η βιώσιμη διατροφή βελτιώνει την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη μας.

Η βιώσιμη διατροφή αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ανησυχία για τον υποσιτισμό, τα αυξανόμενα επίπεδα χρόνιων ασθενειών και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες των μελλοντικών γενεών. Επικεντρώνεται στην παραγωγή υγιεινών, πυκνών σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων που είναι οικονομικά προσιτά και άμεσα διαθέσιμα σε όλους. Επιπλέον, προστατεύει το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες.

Οικονομικός

Η βιώσιμη διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Ωστόσο, η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση νερού και τη χρήση γης. Για παράδειγμα, η γεωργία ευθύνεται για το 25% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί περισσότερο από το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης στον κόσμο. Αλλάζοντας τη διατροφή μας, μπορούμε να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και την αναπλήρωση του εδάφους. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα του νερού και των πόρων που απαιτούνται για την καλλιέργεια των καλλιεργειών. Επιπλέον, μπορούμε επίσης να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα καύσιμα και την ενέργεια. Τελικά, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα λόγω των προσπαθειών μας να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Μπορούμε επίσης να προωθήσουμε τη βιώσιμη γεωργία αγοράζοντας προϊόντα που καλλιεργούνται σε βιολογικές συνθήκες.

Νομικά εμπόδια στη βιώσιμη διατροφή

Η διατροφική βιωσιμότητα είναι ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που εξισορροπεί τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Απαιτεί νομικές μεταρρυθμίσεις και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ωστόσο, τα οφέλη ενός διατροφικά βιώσιμου συστήματος τροφίμων είναι πολλά.

Η βιώσιμη διατροφή στοχεύει να ταΐσει περισσότερους ανθρώπους με λιγότερους πόρους από αυτούς που καταναλώνουμε. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων για καταπολέμηση του υποσιτισμού και της παχυσαρκίας. Περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της ποικιλομορφίας της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων και την προώθηση μιας ισορροπημένης διατροφής για όλους.