Ένας οριστικός οδηγός για το Cloud Storage

Για τους οργανισμούς που ασχολούνται με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κάθε μέρα, η γραφειοκρατία μπορεί να γίνει μεγάλη ταλαιπωρία. Οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη γραφειοκρατία για την αποθήκευση πληροφοριών εκτίθενται σε μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

Η αργή φύση των ροών εργασίας που βασίζονται σε χαρτί παρεμποδίζει την παραγωγικότητα, οδηγώντας σε χαμηλότερη απόδοση. Επιπλέον, η γραφειοκρατία καταλαμβάνει πολύ φυσικό χώρο, επομένως υπάρχει ένα όριο στον όγκο των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, πρέπει να κρατάτε τα έντυπα έγγραφα κοντά για εύκολη πρόσβαση, ώστε να αντιμετωπίζετε προβλήματα όταν εργάζεστε από απομακρυσμένη τοποθεσία.

Επιπλέον, ένα σύστημα που βασίζεται σε χαρτί έχει πολλά κόστη που συνδέονται με αυτό. Πρέπει να αγοράσετε διάφορα είδη χαρτιού εκτός από τα απαραίτητα για το γραφείο. Η αποστολή αυτών κοστίζει επίσης χρήματα – όλα αυτά αθροίζονται για να γίνουν ένα σημαντικό κόστος. Μην ξεχνάτε ότι τα χάρτινα έγγραφα είναι επιρρεπή σε ζημιά και κλοπή.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε από αυτόν τον χώρο αποθήκευσης στο σύννεφο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η αποθήκευση cloud είναι ένα πλαίσιο αποθήκευσης όπου τα ψηφιακά δεδομένα αποθηκεύονται σε έναν διαδικτυακό χώρο που εκτείνεται σε πολλούς διακομιστές και τοποθεσίες και διατηρείται από μια εταιρεία φιλοξενίας cloud. Είναι ένα σύστημα χωρίς χαρτί που βασίζεται σε εικονικοποίηση στο οποίο μπορεί να προσπελαστεί από πολλές συσκευές.

Τύποι αποθήκευσης Cloud

Η αρχιτεκτονική ενός συστήματος αποθήκευσης cloud περιλαμβάνει διαφορετικά στοιχεία, όπως πλατφόρμες front-end, πλατφόρμες back-end, αναπτύξεις που βασίζονται σε cloud, βάσεις δεδομένων και εφαρμογές. Διαφορετικές αρχιτεκτονικές cloud οδηγούν σε διαφορετικά είδη λύσεων cloud: δημόσιο, ιδιωτικό και υβριδικό. Καθένα από αυτά προσφέρει μοναδικά οφέλη που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της επιχείρησής σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις λύσεις μία προς μία.

#1. Public Cloud

Ακόμα κι αν είστε νέος στην τεχνολογία cloud, πρέπει να το έχετε ακούσει παρόχους φιλοξενίας cloud όπως το Amazon Web Services (AWS), το Microsoft Azure και το Google Cloud. Όλοι αυτοί είναι δημόσιοι πάροχοι υπηρεσιών cloud που κατέχουν και διαχειρίζονται όλη την αρχιτεκτονική cloud και την παρέχουν ως υπηρεσία μέσω του Διαδικτύου.

Οι πόροι μιας δημόσιας υπηρεσίας cloud μοιράζονται μεταξύ των πελατών. Ως αποτέλεσμα, ο πάροχος υπηρεσιών είναι σε θέση να προσφέρει αποθήκευση στο cloud σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός από το ότι είναι οικονομικά αποδοτικές, οι δημόσιες υπηρεσίες cloud είναι εξαιρετικά επεκτάσιμες και αξιόπιστες.

#2. Ιδιωτικό Cloud

Σε αντίθεση με τα δημόσια σύννεφα, τα ιδιωτικά σύννεφα χρησιμοποιούνται από μία μόνο επιχείρηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η υποδομή μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε με τρίτο προμηθευτή.

Τα ιδιωτικά σύννεφα αναζητούνται συνήθως από μεγάλες επιχειρήσεις όπου η ασφάλεια δεδομένων είναι πρωταρχικής σημασίας. Αυτά περιλαμβάνουν κυβερνητικούς οργανισμούς, υγειονομική περίθαλψη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επειδή τα ιδιωτικά σύννεφα απευθύνονται σε μεμονωμένους οργανισμούς, μπορούν να προσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό. Αλλά αυτή η δυνατότητα προσαρμογής έχει ένα τίμημα. Τα ιδιωτικά σύννεφα είναι επομένως πιο ακριβά από τα αντίστοιχα δημόσια.

#3. Hybrid Cloud

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένα υβριδικό σύννεφο συγκλίνει το δημόσιο και το ιδιωτικό μοντέλο cloud για να δημιουργήσει μια λύση που προσφέρει τα οφέλη και των δύο. Εδώ, τα δεδομένα και οι εφαρμογές μπορούν να κινούνται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού cloud, προσφέροντας υψηλή ευελιξία.

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν το υβριδικό νέφος μπορούν να χρησιμοποιούν δημόσια σύννεφα για το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους και ιδιωτικό σύννεφο για την αποθήκευση κρίσιμων δεδομένων για την αποστολή. Εάν επιδιώκετε υψηλό έλεγχο και ευελιξία, ένα υβριδικό σύννεφο είναι μια λύση.

Cloud Storage: Βασικά πλεονεκτήματα

Ακολουθούν τα κύρια πλεονεκτήματα της επιλογής χώρου αποθήκευσης cloud για την επιχείρησή σας:

#1 Προσιτότητα

Τα δεδομένα και τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο cloud είναι εύκολα προσβάσιμα από οποιαδήποτε τοποθεσία χρησιμοποιώντας σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να σύρουν και να αποθέσουν αρχεία στο cloud. Άτομα με μηδενικές τεχνικές γνώσεις μπορούν να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται και να διαγράφουν αρχεία σε έναν αποθηκευτικό χώρο cloud.

#2. Αποκατάστασης καταστροφών

Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων τους. Η απώλεια κρίσιμων δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες. Η αποθήκευση στο cloud λειτουργεί ως τέλειο αντίγραφο ασφαλείας για κάθε επιχείρηση. Τα αρχεία αποθηκεύονται σε απομακρυσμένη τοποθεσία και μπορούν να ανακτηθούν σε οποιοδήποτε σημείο.

#3. Ασφάλεια

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud διανέμονται σε πολλούς διακομιστές σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ως αποτέλεσμα, παραμένει απρόσβλητο σε κάθε είδους δυσλειτουργίες υλικού. Οι πάροχοι φιλοξενίας cloud προσφέρουν αυτοματοποιημένες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ασφάλεια των δεδομένων σας.

#4 Εξοικονόμηση κόστους

Οι επιχειρήσεις μπορούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα αποθηκεύοντας δεδομένα στο cloud. Με ένα σύστημα αποθήκευσης cloud, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν την εσωτερική τους ισχύ και πόρους για την αποθήκευση δεδομένων.

#5. Απρόσκοπτη Συνεργασία

Η διαδικτυακή αποθήκευση cloud είναι ιδανική για συνεργασία με πελάτες και συναδέλφους. Τα συστήματα cloud επιτρέπουν σε πολλά άτομα να έχουν πρόσβαση, να επεξεργάζονται και να μοιράζονται ένα μόνο αρχείο. Οι συνάδελφοί σας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία από οπουδήποτε και να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο.

#6. Επεκτασιμότητα

Το cloud προσφέρει ένα επεκτάσιμο περιβάλλον εργασίας που μπορείτε να επεκτείνετε όποτε απαιτείται. Αυτό επιτρέπει άφθονο χώρο αποθήκευσης και ευελιξία.

#7. Συγχρονισμός

Με έναν χώρο αποθήκευσης στο cloud, μπορείτε εύκολα να συγχρονίσετε τα αρχεία και άλλα έγγραφά σας σε πολλά σημεία πρόσβασης χρησιμοποιώντας μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, εξαλείφεται το βάρος της μεταφοράς εγγράφων από τη μια συσκευή στην άλλη. Όταν ενημερώνετε το έγγραφο σε μία συσκευή, η αλλαγή θα αντικατοπτρίζεται σε όλες τις συσκευές.

Επιλέγοντας μια Υπηρεσία Cloud Storage για την επιχείρησή σας

Τώρα που έχετε μια καλή ιδέα για το τι είναι η αποθήκευση στο cloud, ας συζητήσουμε πώς μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη υπηρεσία cloud για την επιχείρησή σας.

1) Επιλέξτε τον τύπο χώρου αποθήκευσης που είναι κατάλληλος για την επιχείρησή σας

Από τα τρία μοντέλα cloud που συζητήθηκαν παραπάνω, μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε ανάλογα με τις μοναδικές ανάγκες της επιχείρησής σας.

Όσον αφορά το δημόσιο cloud, υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα, αν και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε μια μηνιαία συνδρομή για την αγορά επαρκούς χώρου αποθήκευσης. Εάν δεν έχετε χρόνο και πόρους για να εκτελέσετε τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης στο cloud, επιλέξτε οποιονδήποτε από τους κορυφαίους παρόχους δημόσιας υπηρεσίας cloud, όπως το Google Drive, το Dropbox, το OneDrive ή το iCloud.

Από την άλλη πλευρά, εάν πρέπει να διατηρήσετε υψηλό έλεγχο και ασφάλεια στα δεδομένα σας και να έχετε τον χρόνο και τους πόρους για να τα διαχειριστείτε εσωτερικά, τα ιδιωτικά σύννεφα είναι κατάλληλα για εσάς.

Εάν θέλετε το καλύτερο και των δύο κόσμων, ένα υβριδικό σύννεφο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας στο ιδιωτικό σύννεφο, ενώ διατηρείτε τα δεδομένα με λιγότερο συχνά πρόσβαση στο δημόσιο cloud.

2) Αξιολογήστε τον πάροχο υπηρεσιών Cloud σας

Εάν επιλέγετε ένα δημόσιο cloud, κάντε τη δέουσα επιμέλεια για να διασφαλίσετε ότι ο πάροχος υπηρεσιών σας πληροί τις απαιτήσεις σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει παράγοντες όπως:

  • Πώς συγκρίνεται η τιμή τους με άλλους παρόχους υπηρεσιών;
  • Πώς είναι το ιστορικό τους;
  • Τι είδους υπηρεσίες cloud προσφέρουν-αποθήκευση, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, μεταφορά;
  • Πόσο χρόνο λειτουργίας δικτύου έχουν συμφωνήσει στο SLA τους;
  • Ποιους μηχανισμούς ασφαλείας διαθέτουν;
  • Πώς αποθηκεύουν τα δεδομένα σας; Έχουν κάποιο σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών;
  • Μπορούν να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία των δεδομένων σας ή/και να τα μοιραστούν με τρίτο μέρος όταν σκοπεύετε να μεταβείτε σε νέο πάροχο υπηρεσιών;

Όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν σωστά πριν επιλέξετε έναν πάροχο υπηρεσιών.

Τυλίγοντας

Οι λύσεις αποθήκευσης cloud προσφέρουν μια εξαιρετική λεωφόρο για την αποθήκευση κρίσιμων δεδομένων εκτός από τη συνεργασία με πελάτες και υπαλλήλους. Οι οργανισμοί μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε από τις επιλογές – δημόσια, ιδιωτική ή υβριδική – ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους και να προσφέρουν στην επιχείρησή τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.